HTML

Fő támogató

quantis.jpg

Csoma szobája

Nyugat-Tibet majdnem 6000 kilométerre van Budapesttől, de mégis köze van Magyarországhoz. Itt, egy Zangla nevű faluban élt Kőrösi Csoma Sándor, amikor kalandos körülmények közt a tibeti-angol szótárán dolgozott. A Himalája mélyén álló egykori erőd majd 100 évig elfeledve állt, míg hat éve néhány fiatal magyar építész nekiállt, hogy felújítsa. Szerzőnk egy nyarat és egy kemény telet töltött már a vidéken. Idén azért megy ki, hogy kiderüljön, sikerül-e a magyar önkénteseknek befejezni a munkát, vagy győz a havazás, földcsuszamlás, és a helyiek kényelmes munkatempója.

IndaFotó képek

Friss topikok

Linkblog

Ilyen a korrupció Tibetben

2014.08.04. 10:11 Földes András

Hogyan kell tárgyalni egy tibeti királlyal, hogy mégse hülyeségekre fordítsák a homályos állami pénzeket? Helyszíni tudósítás.

Az előző részek tartalmából: Újságírónk kilátogat az indiai Tibetbe, ahol magyar építészek újítják fel Kőrösi Csoma egykori lakhelyét, egy 700 éves palotát. A világtól elzárt faluban kiderül, hogy a király, igen, a király, a saját kezébe vette a dolgokat, és homályos úton szerzett állami pénzből teszi tönkre az addigi munkát: betonból épít több száz méteres lépcsősort oda, ahol addig csak tradicionális technikákkal építkeztek. Az építészek a királyhoz járulnak audienciára

saIMG_1974.jpg

Sajnos Zangla királyát nem úgy kell elképzelni, mintha a trónok harca egyik szereplője lenne. Nyima Norbu tekintélyét a fényesre suvickolt bőrcipője, kopottas öltönynadrágja, és gépi kötött pulóverére húzott hamisított Puma pufimellény jelezte. Stílusát sem a fenségesség határozta meg, hanem inkább az a nyájas és kenetteljes modor, ami évtizedes állami hivatalnokként alakul ki az emberben. A király nyugdíjas koráig indiai köztisztviselő volt valami nagyobb közigazgatási szervezetnél, ott tanulta meg, hogyan lehet állami pénzből finanszírozni saját beruházásainkat.

Az okosításhoz való érzékét egyébként már azelőtt megtapasztaltuk, hogy beléptünk volna a házába. A fia (a herceg) által kieszközölt találkozóra igyekezve megdöbbentő látványban volt részünk. A poros vályogházakból álló, folyóvízzel és árammal nem rendelkező falucska egyik utcája vörös járólapokkal volt kirakva. A fejlesztést úgy kell elképzelni, mintha egy borsodi zsákfalu egyik hátsó utcáját valaki mozgójárdával szerelné fel. Nagyjából az értelme is hasonló volt.

Később hallottuk, hogy a vörös járólapokat állami pénzből vásárolta a falu. Az egyetlen utcában feltűnő járólapok azonban nem torpantak meg a köztéren, hanem átfolytak a király kertjének kapuján, folytatódtak végig a kertben, fel a házhoz vezető lépcsőn. A nyilvánvaló korrupciós ügyben csak az jelentett elégtételt, hogy ennél rondább kövezetet akkor sem lehetett volna választani, ha azt büntetésként szabják ki az emberre.

saIMG_1680 (1).jpg

Több liter tea a királynál

Hárman járultunk a király színe elé, Irimiás Balázs, az erődfelújítós projekt vezetője, Finta Sándor, aki remek építészként ismert, ha éppen nem a budapesti városházán volt főépítész, továbbá jelen sorok szerzője.

Az uralkodó házát csupán mérete különbözetett meg a szomszédaitól. Benn nyilvánvaló volt, hogy a hatalmas alapterülettel maguk sem tudnak mit kezdeni. Ugyanúgy csak két szobában volt élet, mint minden rendes tibeti házban: a konyhában és a tisztaszobában. Teljesen üres, döngölt padlós, és félhomályos termeken vágtunk át, míg elértünk a szobáig, ahol Nyima Norbu fogadott minket. Az idős úr feltápászkodott párnájáról, nyájasan megrázta a kezünket, és hellyel kínálta küldöttségünket. 

saIMG_1755.jpg

A királlyal való tárgyalás a körülményes keleti etikett szerint zajlott. Másfél óráig beszéltünk a kemény télről, a furcsa, esős időjárásról, arról, hogy lassan megépül a műút, amely összeköti Zanglát a civilizációval, továbbá arról a különleges teáról, amelyet Kasmírból hozott a herceg. A tea tényleg finom volt, fejenként másfél litert fogyasztottunk belőle, mire megérkeztünk témánkhoz.

Röviden annyit akartunk mondani, hogy az ész nélkül lerakott, legfeljebb egy telet kibíró betonlépcsővel ne rombolja már le hat év gondos munkáját. Ezt hosszas körmondatokban adtuk elő, míg végül meglepetésünkre betalált egy érvünk. Nem az esztétika, vagy a király ősi örökségének megőrzése érintette meg a királyt, hanem turizmus kérdése. Ha egyszer valóban elkészül az út, és nem csak a nagy kalandot vállaló utazók jutnak el ide, akkor fontos lesz, hogy a külföldiek által is autentikusnak tartott palota álljon itt, ne pedig egy összegányolt, ipari hangulatú izé. Azzal váltunk el, hogy a munka leáll addig, amíg ő a helyszínen nem tájékozódik a helyzetről. Úgy éreztük magunkat, mint akinek sikerül elérnie, hogy az állam mégse stadionokba fektesse a költségvetést.

saIMG_1690.jpg

 

3 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://csoma.blog.hu/api/trackback/id/tr826571731

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

MZ/X hip hip hurrá 2014.08.04. 15:17:54

A buddhizmusban gyerekkoruk óta tanulják a vita képességét. Mondhatni tantárgy náluk:-)
Épp ezért észérvekkel akár meg is lehet győzni őket.

átlátó 2014.08.04. 15:38:04

...hát akkor stadionok helyett mondjuk legyenek börtönök építve...nem kell valami nagy dologban gondolkodni, szögesdrót, meg sátrak. Oszt jónapot, majd összebújnak, sok jó ember kis helyen is elfér, ha fázósak. Őrtorony, kutya, alapfeltétel még.

geriszab (törölt) 2014.08.05. 04:24:36

@MZ/X hip hip hurrá: a buddhistákat észérvekkel nem lehet meggyőzni
lóf*szt se tudnak a vitatkozásról, pláne a logikus érvelésről, nincs semmi közük a "critical thinking"-nek nevezett nyugati hóborthoz

eleve ott kezdődik a dolog, hogy az ok-okozat összefüggéseket nem értik, mert nekik a karma, meg a túlvilági "cause and result" dolgok jönnek csak át, nem a racionális, felvilágosult oksági elméletek

ugyanez a többi vallás vitatkozási és érvelési módszereinél is igaz, be vannak rekesztve a saját irracionális vallásuk alkotta buta korlátok közé, így racionális érveléssel nem győzhetők meg

vallási érveléssel persze meggyőzhetők, ha valaki hajlandó belemenni a hülyeségükbe, ahogy egy elmebeteggel szemben is csak a saját elmebeteg gondolkodásával lehet érvelni, látszólag komolyan véve

az öreg királyt is azzal győzték meg, hogy jó pénz jön majd a turistáktól, nem mindenféle buddhista
pont annyira buddhista ő, mint egy budapesti korrupt hivatalnok
a pénz beszél...

a korrupció meg látom arrafelé is pörög, nem annyira különbözik ez a kis magyar valóságtól, ahol a polgi külön WC-jére vagy külföldi szextúráira költenek milliókat, meg elsőként mindig a képviselők, polgik utcájában aszfaltoznak, vagy éppen hirtelen leértékelt önkormányzati ingatlanokat játszanak át haveri köröknek, ehhez képest az utcai vörös járólapozás kismiska
nincs új a nap alatt
látszik, hogy a magyar is ázsiai nép
süti beállítások módosítása