HTML

Fő támogató

quantis.jpg

Csoma szobája

Nyugat-Tibet majdnem 6000 kilométerre van Budapesttől, de mégis köze van Magyarországhoz. Itt, egy Zangla nevű faluban élt Kőrösi Csoma Sándor, amikor kalandos körülmények közt a tibeti-angol szótárán dolgozott. A Himalája mélyén álló egykori erőd majd 100 évig elfeledve állt, míg hat éve néhány fiatal magyar építész nekiállt, hogy felújítsa. Szerzőnk egy nyarat és egy kemény telet töltött már a vidéken. Idén azért megy ki, hogy kiderüljön, sikerül-e a magyar önkénteseknek befejezni a munkát, vagy győz a havazás, földcsuszamlás, és a helyiek kényelmes munkatempója.

IndaFotó képek

Friss topikok

Linkblog

Hogyan tett keresztbe a Dalai Láma a zanglai iskolának?

2014.08.11. 10:06 Földes András

Már az elején le kell szögezni, hogy nem a Dalai Láma hibája az egész. Az európai hippik és a kicsit elveszett harmincas értelmiségi csajok által is nagyra tartott vallásai-politikai vezető mit sem tudott arról, hogy a magyar önkéntesek idén be szeretnék fejezni a Zangla falunak épített napiskolát.

sa20140726_124502.jpg

Blogunk is csak magyar nyelven olvasható, úgyhogy a láma nem olvashatta három évvel ezelőtti kalandunkat. Azon a télen a befagyott folyó jegén választottunk királyt gyalogoltunk el Zanglába, hogy ott a helyiek megható kezdeményezésével szembesüljünk. A jórészt írástudatlan szülők összefogtak, és saját pénzen fogadtak magántanárokat, hogy a hosszú tél kényszerszünete alatt se álljon le gyerekeik oktatása. A helyszín az állami iskola befűthetetlen termei előtti függőfolyosó volt: nejlonlapokkal fedték le a területet, amelyek így üvegházként működtek, elviselhető klímát biztosítva a gyerekeknek.

saIMG_1839.jpg

Felvetettük, hogy erre a módszerre létezik egy jobb megoldás is, mégpedig a szolár épület. A kezdeményezés nem volt teljesen ismeretlen a falusiak előtt, néhány világvégi ladaki faluban külföldi civilszervezetek ugyanis már építettek ilyen iskolákat. Úgyhogy Zangla véneinek tanácsa hozzájárulását adta, hogy a palota felújításán dolgozó önkéntesek szoláriskolát is építsenek a falu adományozta telekre.

Mi az a szoláriskola?

A szolársuli nem egy épület, aminek a tetejére napelemeket szerelnek. Ellenkezőleg, a konstrukció nélkülöz mindenfajta high tech elemet. Az épület tradicionális, de a technológiai fejlődés miatt eddig háttérbe szorult technikák segítségével a besugárzó nap energiáját használja fűtésre.

A passzív háznak is nevezett konstrukció leglátványosabb eleme az üveghomlokzat, amelyet délkeletre tájolnak. A már reggel besütő nap felmelegíti a terem hátsó, vastag falait. A falak pedig délutánig sugározzák vissza a hőt, melegen tartva az osztálytermeket.

A passzív épület még egy csomó apró trükkel segíti a meleg megtartását.

 

  • A hátsó, északra néző fal nem csak hogy vastag, de két síkból áll. A kettő közt folyosó, vagy raktár van, lényege azonban inkább az, hogy pufferzónaként működjön a gyerekekkel teli termek, és a hideg északi fal közt.
  • A szellőzés a hideg-meleg levegő súlykülönbségével működik
  • A nyári túlmelegedést pedig az ablakok feletti árnyékolók akadályozzák meg. 

Az iskola fele elkészült, télen állítólag már órákat is tartottak benne, a másik két terem befejezése volt az idei év célja. És ekkor megérkezett a Dalai Láma, pont úgy, mint az elefánt a porcelánboltba.

 saIMG_1864.jpg

Dalai Láma viszonya az atombombához

A láma világkörüli turnéja júniusban érkezett ladaki állomásához. Az egyhetes, Kalacsakra nevezetű performansz miatt megmozdult a vidék. Az nem lett volna baj, hogy Ladak fővárosába, Lehbe utazott néhány ezer nyugati hívő, amitől a főváros ájtatos tekintetű menedzserekkel, és lámának öltözött szerencsétlenekkel lett tele. Így legalább annak veszélye nélkül lehetett bejárni a vidéket, hogy a józan utazót a távoli, poros falvakban váratlanul az újjászületés módozataival támadja le valami halk szavú, kezét szagos fertőtlenítő zselével törölgető HR-es.

Nagyobb baj volt, hogy kiürültek a vidéki falvak is. Százezernyi kedves falusi érkezett a tanításokra, a családokból csak egy ember maradt otthon, hogy az állatok azért ne haljanak éhen. A lényeg, hogy hiába mentek Zanglába a magyar önkéntesek, nem tudtak nekikezdeni az építkezésnek. A Dalai Lámát hallgatták a nélkülözhetetlen tibeti kőművesek és téglavetők, sőt, a projektvezető, Irimiás Balázs is a láma környékén kalauzolta az iskolaépítés szponzorait.

saIMG_1578.jpg

A tudósító nem volt ott a Dalai Láma körüli tarkabarka forgatagban, így csak elmondásból tudja, hogy a tanítások jórészt a saját kultúráját követő közönségnek szóltak. A nyugatiaknak talán az volt az üzenet, ahol a Tenzing Gyatso a hamis lámák követése ellen szólt, akiket például onnan lehet megismerni, hogy feleségük van. Itt egyből a nálunk is népszerű Ole Nydhalra asszociáltam, bár örömöm akkor lett volna teljes, hogy ha a Dalai megjegyzi, az sem helyes, ha ezek a poplámák a muszlimok leatombombázásáról elmélkednek tízezres stadionközönségük előtt. Bár ez mellékszál, annyit azért itt még érdemes megemlíteni, hogy míg a buddhisták és muszlimok konfliktusaira a dán popláma a durva agressziót javasolja megoldásul, a Dalai Láma tavaly itt Ladakban elment egy muszlim családhoz vacsorára, hogy így mutasson példát a békés egymás mellett élésre. És most vissza a szolársulihoz.

saIMG_1628.jpg

A földet túrják

Az önkéntesek a helyiek távollétében két hétig téglát vetettek, hogy a szakemberek visszaérkezésekor elindulhasson majd a munka. Az alapanyagok beszerzéséhez szerencsére nem kellett különleges szállítókapacitás, mert minden helyben volt. A Ladakot alkotó föld ugyanis maga volt a tégla alapanyaga. A vörös port kellett vízzel összekeverni, formákba gyömöszölni, majd kiszárítani, hogy a projekt téglához jusson.

saIMG_1876.jpg

A helyi mesterek visszaérkezésével váratlan gyorsasággal kezdett épülni az iskola. A munkát az is gyorsította, hogy a tibeti kőműves úr nem pepecselt olyan hülyeségekkel, mint a vízmérték, vagy a mérőszalag. A tradicionális épületeknek sajátos bájt kölcsönző technika azonban nem találkozott a magyar építészek ízlésével. Hiába nyugtatta a helyi mester az önkénteseket, hogy nem hiba, ha az egyik ablak történetesen nem fért be a számára kialakított helyre, mert majd bevésik, minden a legnagyobb rendben, az egyetem által elrontott építészek mérőeszközöket hoztak a helyszínre, és onnantól ezekkel ment a munka.

sa20140802_171232_1.jpg

Amikor Finta Sándor főépítésszel elindultunk, hogy a Himaláján gyalog átvágva meglátogassuk a környék egyik legrégebbi szoláriskoláját, már félig kész volt a két új terem. 

33 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://csoma.blog.hu/api/trackback/id/tr356594129

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

spiritualist 2014.08.11. 10:34:21

Hol hallottad vagy olvastad, hogy a dán "popláma" a muszlimok elleni "durva agressziót" javasolja? Tudnád igazolni ezt bármilyen forrással?
Ami a muszlimokat illeti egyébként, nekik van bajuk mindenki mással, legyen az keresztény, buddhista, ateista, akármi.

kbellfan · http://rkbc.blog.hu 2014.08.11. 11:14:46

Tetszik a blog de az ilyen ferdítéseket el kellene kerülni. Javaslom a figyelmes és megértő hallgatást ha már elmész egy ilyen "popláma" előadására vagy olvasol tőle valamit. Nem kell szeretni, nem kell vele egyetérteni de hülyeségeket ne adjunk már a szájába. Többet tett ő és a felesége a tibeti buddhista tanítások megmentéséért és elérhetővé tételéért a nyugat számára mint bárki más.

Erőteljes véleménye van a nyugati bevándorlási helyzetről, és ha figyelmesen olvasod a híreket (nem csak írod) még az is lehet átgondolod amit mond (és nem kreálsz lükeségeket).

Jottó 2014.08.11. 13:01:49

"Az európai hippik és a kicsit elveszett harmincas értelmiségi csajok által is nagyra tartott vallásai-politikai vezető.."
???
Akkor Őszentsége a Pápa gondolom nyenyegő feketébe öltözött vénasszonyok és végső kétségbeesésükben megtérő börtöntöltelékek vezetője" vagy valami hasonlóban kimerül értelmezésed szerint.
Attól még hogy a világ egyik legnagyobb hatású vallási vezetője pofátlan módon elorozta pár napra a vallásukat gyakorolni kívánó munkásaidat, talán minimális tisztelet azért kijárna neki.
Ja vagy hogy ez csak valami poénos megfogalmazás akart lenni.. akkor én kérek elnézést, de nem vicces.

Narmagi 2014.08.11. 13:37:06

"ájtatos tekintetű menedzserek", "százezernyi kedves falusi" Mi bajod ezekkel az emberekkel?
Olvasva az írásod belőled hiányzik a tiszteletnek még a csírája is az ott élők iránt, hogy az alázatról már ne is beszéljünk. Lenézed az egyszerű falusiakat és a menedzsereket is? Persze a lámákat is. Tudod nem lehet mindenki olyan okos és szerény mint te.

Ha már arra jársz, kérd meg ezeket az embereket, hogy tanítsanak meg egy technikára, amit leborulásnak hívnak. Szerintem jót tenne neked...

Alick 2014.08.11. 14:02:08

Bulvárstílus a köbön...

szalmaildi_ 2014.08.11. 14:52:09

Hogyan tett keresztbe? Jezus ereje... Hatasvadasz cim, hogy olvassanak rolatok... eleg regota terveztek a Kalachakrat, miert akkor mentetek?? Ez nekik a legfontosabb tortenes, 4 evente egyszer ad ilyen tanitast Oszentsege es isten tudja, mikor volt utoljara Lehben ez utoljara. Nyilvan mindenki elmegy, nem ertem az ertetlenkedest... vagy nektek csak akkor volt szabi es mindenki igazodjon hozzatok?

Ugyan azzal egyetertek, hogy ez nem a kulfoldi turistaknak szolt, de nem tetszik ez a banto stilus.
En is ott voltam, veletlen mondjuk, de kivancsisagbol ellatogattam. Utana egyszer se mentem, mert egyreszt az angol forditas rettenetes volt, masreszt engem komolyan zavart az Indiara oly jellemzo pozitiv diszkriminacio a turistak iranyaba. Turistak elol a VIP szerzetesek mellett, azok akiknek meg valojaban szolt, egesz hatra, kilometerekre kerultek.

En is elmenekultem a tomeg elol es voltak gondok.. de akkor is, gyerekek, mi ez a stilus?

sjz 2014.08.11. 14:57:00

Ekkora eszement baromságot már régen hallottam.
Nem tudom te is építed-e a Csoma szobáját, vagy csak hülyeségeket irkálsz, de jobb lenne, ha kicsit összeszednéd magad.
Ha mindannyian ilyen szellemi sötétségben leledztek, jobb, ha hozzá sem nyúltok többé Csoma szobájához.
Inkább betonozzák le az egészet az ottaniak, sok okoska.
Egyébként a tibeti buddhizmus négy fő ága közül az egyiknek valóban vezetője a Dalai Láma, de a többi vonal dolgaiba nem nagyon szólhat bele, így a karma kagyü vonalért felmérhetetlenül sokat tévő Láma Ole Nydahl sem tartozik a fennhatósága alá, ha egyáltalán beszélhetünk ilyesmiről ebben a témában.
A nevét is leírhattad volna helyesen, surmókám.
Láma Ole Nydahl tibeti jógi, annyi felesége lehet amennyit csak akar, mondjuk betartja a törvényeket, így csak egy volt neki.
Jó lenne, ha nem adnád elő ekkora tudósnak magad a témában, ha halvány fingod sincs az egészről.
Amennyiben bebizonyítod, hogy valaha is szó volt egy Ole előadáson a muszlimok leatombombázásáról, ahogy írod, azonnal bocsánatot kérek, de így neked illene elnézést kérni a rémhírterjesztés miatt.
Ez a sok baromság az egész projektre rossz fényt vet.

geriszab (törölt) 2014.08.12. 02:34:37

@sjz: Ole Nydahl egy igazi bizniszbuddhista

azokon mindig nagyokat kacagok, akik azután, hogy a nyugat végre elfordult a kereszténységtől, a légüres teret egy másik vallás téveszméivel akarják kitölteni, mert most éppen az a divatos, és meg vannak győződve, hogy ők mennyivel jobbak, mint azok a nyugatiak, akik még a kereszténységben leledzenek
a buddhizmus pont olyan kirekesztő, agymosott, logikátlan, légből kapott, ostoba, mint minden más vallás
én ateistaként csak röhögök a jólétben tespedő hippi, hipszter, yuppie, biznisz buddhistákon

azt megértem, amikor valami írástudatlan tibeti követi, mert abba született bele, de hogy a felvilágosodás után született nyugatiak betérnek ilyenekbe, azt nem tudom felfogni
sok ilyet ismerek sajnos, ők azok, akik húzzák a szájukat a kereszténységre, pápára stb., mert az mennyire nem cool már, öregasszony vallás, közben meg ugyanazt a baromságot beszopják, mert egy láma mondja

simán lecserélik az egyik téveszmét egy másikra

Földes András 2014.08.12. 11:17:39

@spiritualist: a legautentikusabb forrasbol hallottam. Ole Nydahl mondta. interjuztam vele par eve, rakerdeztem erre a szobeszedre, gondolvan, h kamu. de nem, sot, hosszan fejtegette, h miert nincs helye a muszlimoknak a foldon. mondtam, h ez benne lesz az interjuban, mire o, h persze, a nyiltsag hive. majd a lama tavozott az orszagbol, a magyarorszagi felekezete pedig azonnal orias hisztit csapott, h nehogy le merjem hozni, per, stb. uh vegul nem jelent meg. a felvetel egyebkent sztem meg megvan.

spiritualist 2014.08.12. 11:23:08

@geriszab: Fogalmad sincs a buddhizmusról, csak elképzeléseid vannak. Előbb talán vedd a fáradtságot, hogy autentikus forrásból tájékozódsz.

spiritualist 2014.08.12. 11:24:31

@Földes András: Kedves András!
Köszönöm a válaszodat. Abban azért biztos vagyok, hogy olyat nem mondott Ole, hogy bárkit is kiirtana.
Üdv.
Fogarasi Attila

sjz 2014.08.12. 12:39:32

@geriszab:

Hm, ateistaként, te nagyobb hívő vagy mint a keresztények.

A buddhizmus nem vallás abban az értelemben, ahogy azt a többi hitvallásra szokták érteni.
Nincs lélek és teremtő isten.
Ez alapján a buddhizmus lélektelen és istentelen, de ez megint csak egy felületes megközelítés lenne.
Felesleges bármit is mondani neked, úgy is mindent tudsz.

Az, hogy a buddhizmus logikátlan lenne?
Nem egy elterjedt nézet, nézz utána.
Egyébként a tudomány mostanában kezdi igazolni a 2500 éves állításokat.
Persze ez nem kell, hogy bármit is jelentsen, hiszen a tudománytörténet a világtörténet legnagyobb kabarésorozata.

A többire - divat és téveszme - már igazán nem érdemes több szót vesztegetni.
Bebizonyítottad, hogy sem a vallásokhoz vagy a filozófiához, sem az ateizmushoz, sem a tudományokhoz nincs semmi közöd.
Egyszerűen fogalmatlan vagy. :)
Simán írhatnál posztokat ebbe a blogba. Szólj nekik, talán megengedik.

kbellfan · http://rkbc.blog.hu 2014.08.12. 15:24:01

@Földes András: keresd csak meg, többen kíváncsiak lennénk erre.

Elég sok előadást hallottam sőt olyan beszélgetéseket is ahol nem volt média és nem nyilvános előadás vol de ilyet sosem hallottam. Inkább olyanokat hogy "meg kell védenünk a kultúránkat" "meg kell védenünk a nők szabadságát" "inkább abban kell nekik segíteni , hogy a saját országaikban boldoguljanak, legyen kevesebb gyerekük és tudják azokat iskolázni".

Ez tényleg elég rosszul hangzik.. csúnya popláma slapp slapp

[OFF] Majd ha itt is lángol a gettó meg megtízszereződik az erőszakok száma mint Malmő-ben a menekültek befogadása után, legalább lesz miről írni ugye..
Egyedül a hollandok ébredeznek de valószínű már késő. [/OFF]

kbellfan · http://rkbc.blog.hu 2014.08.12. 15:28:48

@szalmaildi_: Szerintem félreértetted a "VIP turista " dolgot. Ez kulturális dolog. Aki a legmesszebbről jött az a "legnagyobb áldozatot hozta" a helyiek szemében annak érdekében, hogy ott legyen és azt előre ültetik udvariasságból.

Még akkor is ha mi tudjuk hogy a repülőjegy megvásárlása nem egyenlő azzal amikor ők napokat zötyögnek egy teherautón , hogy odaérjenek.

Nepálban nekem is részem volt ebben és megkérdeztem mi az oka. A tibeti mamókák nem bánták egy cseppet sem nagyon kedvesek voltak csokival kinálták a turistát :)

szalmaildi_ 2014.08.12. 21:20:54

@kbellfan: Igazad van, erre nem gondoltam, hogy talán ezért csinálják. Csak 8+6hónap India után nekem egyből ez a pozitív diszkrimináció jutott eszembe, mert minden nap ezt tapasztaltam. Talán azért sem gondoltam erre, mert én tényleg véletlen vetődtem oda és amit írtak erről, azt éreztem Lehben. A cikk stílusa viszont engem tényleg nagyon zavart.

kbellfan · http://rkbc.blog.hu 2014.08.13. 10:40:46

@szalmaildi_: Na igen.. Indiából Nepálba átlépni kész felüdülés egyébként is.

geriszab (törölt) 2014.08.14. 06:01:52

@sjz: ha az ateizmus egy vallás, akkor a kopaszság is egy hajszín...
kb. így viszonyul az ateizmus a valláshoz
picit nonszensz a hit hiányát hitnek beállítani

a buddhizmus vallás, ezt buddhisták mondják nekem
ENNYIKE!!44!négy!!!

"Egyébként a tudomány mostanában kezdi igazolni a 2500 éves állításokat." - arra gondolsz, hogy a lower realm-okat felfedezték volna valahol? meg a Narakát, ahol embereket főznek, darabolnak, szaggatnak szép mindenféle démonok? meg azt is igazolta a tudomány, hogy vannak visszajáró lelkek, akik emberekre vadásznak, ezért kell áldozatokat bemutatni?
vagy azt igazolta a tudomány, hogy van reinkarnáció és nirvána?
mert ezeket a buddhizmus állítja, a tudomány meg csak nevet ezeken

a kínaiak megszállták Tibetet és a buddhista lámák terrorját felváltotta a maoista terror
egyik sem éppen normális
de talán kapta ivóvizet, utakat, elektromos áramot, amit a lámák sose adtak volna nekik

a hippiből lett bizniszláma meg vadásszon csak fiatal csajokra tovább, amíg van olyan birka, aki beszopja a tantrikus hülyeségeit, addig pörög az üzlete és lesz mindig friss husi a farkára

geriszab (törölt) 2014.08.14. 06:03:47

@spiritualist: lehet kicsit többet tudok a buddhizmusról, mint te
japán és Sri Lanka-i buddhistákkal elég sokat beszéltem a buddhizmusról
pont ugyanolyan agymosott vallás, mint a többi

Narmagi 2014.08.14. 08:58:34

@geriszab: "a kínaiak megszállták Tibetet és a buddhista lámák terrorját felváltotta a maoista terror
egyik sem éppen normális"

Ezzel a mondatoddal a történelmi hozzá nem értésedről is tanúbizonyságot tettél. Lámák terrorja? hű :D

A buddhizussal kapcsolatos véleményedet nem szándékozom kommentálni. Mindenki abban hisz amiben akar. Ha te semmiben, az is jó, sőt a legjobb, ez a buddhizmus maga :)

Na talán csak annyit, h vannak ugye hiten alapuló vallások - és tulajdonképpen minden vallás ilyen- és van a buddhizmus, ami tapasztalati vallás, tehát nem hinni kell valamiben. Buddha azt mondta, h ne higgy el semmit, amit mondanak neked, még ha egy buddha mondja is. Tapasztald, meg járd az utad, stb. - Ezt egy gyakorló buddhista biztos jobban el tudja magyarázni neked, mint én.

Ja és a buddhizmusnak több útja is van ám, azon belül több iskola. Szóval, h mit mondnak Sri Lankán, nem biztos, h azt hallod majd a tibetiektől is.

Szerintem egyébként minden vallás egy doboz, ami csak megosztja az embereket, ezzel szemben a buddhizmus nem doboz, nem zár a dogmák falai közé. A buddhizmus inkább az elme tudománya. Ezt Ole nagyon jól reprezentálja.

A buddhizmusban egy dologra mondhatod, hogy hit kell hozzá és ez a reinkarnáció, mert bár mindenki gyakorolja, senki nem emlékszik rá - bár vannak módszerek az emlékezésre is ;)
Viszont a materializmus is egy vallás. Az anyag végtelen tisztelete. Ha abban hiszel, nekem ok. De abban hinni, hogy egy élet létezik, nincs lélek, tudat - hívd bárminek - és a test halála után semmi sincs, legalább olyan fanatikus hit, mint katolikusnak vagy muszlimnak lenni.

geriszab (törölt) 2014.08.14. 10:18:27

"A buddhizmus inkább az elme tudománya." - ööö, tudománynak nem nevezném, ugyanis a tudománynak vannak kritériumai, a buddhizmus meg ezeknek nem felel meg
elme tudománya az a neurológia, pszichiátria, pszichológia és hasonlók esetleg

"A buddhizmusban egy dologra mondhatod, hogy hit kell hozzá és ez a reinkarnáció, mert bár mindenki gyakorolja, senki nem emlékszik rá" - szóval ez egy hit, egy vallás, egy totál bizonyíthatatlan dolog az alapja, erre épül, de hidd el, mert valaki ezt mondta

a materializmusnak van ilyen-olyan fogalma, bármit lehet vallássá tenni, elferdíteni, persze
de mondjuk az ateizmus nem vallás, hanem a vallás, hit hiánya, meg még ugye vannak erős és gyenge ateisták stb. utóbbiak arról híresek, hogy szarnak az ilyen tudománytalan kérdésekre

eleve érdekes, hogy a vallások úgy pozicionálják magukat az utóbbi időben, hogy nehogy tudományosan vizsgálhatók legyenek
régen persze bátrabbak voltak, de a többségük belátta, hogy jobb egy biztonságos távolságot tartani a tudományoktól, mert ott szénné alázzák őket
így megmaradtak a hit mellett és "okosan" eleve úgy definiálják magukat, mint tudományosan nem vizsgálható terület

"van a buddhizmus, ami tapasztalati vallás" - mármint mit is tapasztalt akárki, aki buddhista?
a szenvedést, a vágyakat, mindent, ami emberi és neki ebből az jött le, hogy karma, meg újjászületés, lélekvándorlás, ilyen-olyan létek, realm-ok, szellemek, akik visszajárnak, kísértenek, tisztítótűz szerűségek, éhes lelkek, akik marják a húst a bűnösökről a buddhista pokolban, úgyhogy gyorsan adakozzunk, engeszteljük ki a lelket
(emiatt is csodálkozom, amikor katolikusok áttérnek buddhistának, egyik terror vallásból a másikba esnek, ismerek francia, olasz buddhistát is, katolikus családból, de az már nem volt elég menő, meg milyen elromlott vallás, erre belelépnek egy totál zakkant japán buddhista irányzatba)

csak az nem világos, hogy ezt hogy tapasztalta meg a buddhista
na ja, sehogy, csak valaki mondta neki, ő meg beszopta

"ez a reinkarnáció, mert bár mindenki gyakorolja, senki nem emlékszik rá - bár vannak módszerek az emlékezésre is" - hogyne, meg élő nyílt gerincműtétet is adtak a Budapest TV-ben anno, szóval az is igaz annyira, mint az előző életek felidézése

a hit hiánya nem hit, leírtam már, de megteszem még egyszer: ha az ateizmus egy vallás, akkor a "kopasz" egy hajszín

"Ja és a buddhizmusnak több útja is van ám, azon belül több iskola. Szóval, h mit mondnak Sri Lankán, nem biztos, h azt hallod majd a tibetiektől is." - szóval jött Buddha, ha élt egyáltalán, aztán megmondta a tutit
utólag meg mindenki gondol, amit akar, és mind azt hiszi, neki van igaza
hű, ezt ismerem, a kereszténység is így ágazott el számtalan vallásra
tehát a buddhizmus is így lett ilyen sokszínű vallás
merthogy vallás ám a javából

a kínai befolyás előtt a lámák szipolyozták és tartották sötétségben a tibetieket
aztán jöttek Mao-ék és ők kísérleteztek rajtuk, meg persze elnyomták őket
talán végre normalizálódik a helyzet, ahogy egész Kínában

Narmagi 2014.08.14. 10:55:47

@geriszab:
"szóval jött Buddha, ha élt egyáltalán, aztán megmondta a tutit utólag meg mindenki gondol, amit akar, és mind azt hiszi, neki van igaza"
Nem, Buddha ugyanazt tanította csak mindenkinek a maga szintjén. Nézz utána, ha érdekel. Aztán az évezredek alatt erre mi rakódott még, az egy más kérdés.

"tudománynak vannak kritériumai, a buddhizmus meg ezeknek nem felel meg
elme tudománya az a neurológia, pszichiátria, pszichológia és hasonlók esetleg"
A tudomány is állandóan változik. :)
Egyszer rég megállapították, h az atom a legkisebb anyag, aztán kiderült, hogy még ez is bontható. Jött az újabb tézis, hogy az atommag a legkisebb. Azt ugye tudjuk, hogy még az is bontható. Most már azt mondják, h az atommag is talán csak egy sűrű rezgés. Azaz nem is anyag. Tehát minden ebből a nem anyagból áll össze sűrű egésszé. És akkor még nem is beszéltünk az antianyagról/CERN/. Itt tart most a tudomány.
Buddha 2500 éve azt mondta, hogy a forma üresség, az üresség valójában forma.
Ezt esetleg gondold végig. ;)

tudomány és buddhizmus:
www.youtube.com/watch?v=l2vojwyU-Dw

De hogy teljesen egzakt dogoknál maradjunk. A történelemnek azért nézz utána kérlek, mert ilyen bődületes dolgot, hogy "lámák terrorja" max csak egy standup műsorban hallhatsz. :D Talán arra gondolsz, hogy Tibet monarchiaként működött, vagy, hogy a bírálói szerint feudális jellegű államként. Viszont ott még az állatokat is tiszteletben tartották. Nem volt semmilyen terror.

És végül... bármennyire is tiltakozol a nem hitedet, vagy materializmusodat, hitként titulálása ellen, azt ugyanolyan fanatikusan, ugyanannyi haraggal képviseled, mint egy iszlám vagy keresztény fundamentalista. :)

geriszab (törölt) 2014.08.14. 13:19:19

@Narmagi:

"A tudomány is állandóan változik" - ja a tudomány fejlődik, tudományos módszerek mentén és elismeri, ha egy tézis megdől
a vallásokra egyik sem jellemző

"Buddha 2500 éve azt mondta, hogy a forma üresség, az üresség valójában forma." - azt nem Coelho mondta? Mert kb. annyira közhelyes szöveg.

Igazad van, a Biblia ott baszta el, hogy túl konkrétba' tolta a szöveget, leírta a teremtést, amit a tudomány körberöhögött. Akkor a vallás átminősítette azt szimbolikus jelentésűvé. Jó húzás.

A buddhisták annyival okosabbak, hogy semmiről nem mondanak konkrétumot, amit a tudomány ellenőrizni tud, csak ilyen ezoterikus általánosságokat böfögnek fel.
Az ateizmus nem vallás vagy hit, hanem a vallás és hit hiánya, legalábbis ebben a vonatkozásban. Amúgy meg azt is mondhatnám, hogy tudománytalan kérdés a vallások összes felvetése, ezért nem is vizsgálhatók, tehát nem léteznek.

Az külön idegesítő, amikor a coelho-i mélységű utalgatásokat, idézeteket magfizikai és hasonló komoly tudományos területeken próbálják elsütni.

nesze egy kis humor, kb ezen a szinten kell kezelni a vallásokat, elvégre maguk is csak ennyikék, de még a humor is hiányzik belőlük
enjoy:
www.youtube.com/watch?v=ybAUM7KoXco

"bármennyire is tiltakozol a nem hitedet, vagy materializmusodat, hitként titulálása ellen, azt ugyanolyan fanatikusan, ugyanannyi haraggal képviseled, mint egy iszlám vagy keresztény fundamentalista" - azért végül csak előjött nálad is a kőkemény, zsigeri gyűlöletből táplálkozó, mandinerből érkező kereszténység és iszlám alázás, mint minden "jó" (értsd: bika, agymosott) buddhistánál
ahogy Ole "tantrikus puncivadász" Nydahl tanította, mi kispofán?!

amúgy én kurva jókat röhögök ám rajtatok vallásosokon, erre az egyre jók a vallások és a megvezetett birkáik, kifogyhatatlan poénforrások vagytok a felvilágosult embereknek

Narmagi 2014.08.14. 14:43:52

@geriszab:
Kedves Geriszab! Én nem gyűlök senkit, harag is csak benned van.
Mondom, abban hiszel amiben akarsz. Nagyot nem hibázhatsz, sok életed lesz még átértékelni a tudomány kőbevésett tanait! :)

geriszab (törölt) 2014.08.14. 15:05:40

@Narmagi: ó, dehogynem gyűlölsz te

természetesen én gyűlölök, meg minden egyéb emberi érzelmet is megélek, de nekem emiatt nincsenek álmatlan éjszakáim
ez természetes
ateistaként a vallásokat elutasítani, a vallásosokat megvetni meg tényleg nem meglepő dolog
én ezzel együtt tudok élni, sőt, én úgy nem tudnék élni, ahogy a vallásosak

sjz 2014.08.19. 14:38:37

@geriszab:
Rendben van, nevess csak tovább.
Kár minden szóért.
Remélem azt tudod, a buddhizmus csak annyira egységes "vallás", mint a kereszténység.
Itt egy konkrét vonal egyik tanítóját minősítetted egyébként, de nem baj.
Amit írtam, azt meg nem nagyon sikerült fogni, úgy látom.
Az ateizmus addig csak egy hit, amíg be nem bizonyítják, hogy nincs isten vagy istenek, de ez a buddhizmus szempontjából teljesen érdektelen, ha olyan sokat tudsz róla, tudhatnád ezt is.

geriszab (törölt) 2014.08.20. 02:48:02

@sjz: a buddhisták vallásnak tekintik a buddhizmust, tehát vallás, vallásként van besorolva mindenhol, ahol eddig jártam a világban, maguk a buddhisták kérték a vallásként való nyilvántartásukat

az ateizmus nem hit, hanem a hit hiánya
az ateizmus nem abban hisz, hogy nincs isten
másrészt a vallások állítanak valamit, tehát a bizonyítás terhe rajtuk van
negatív állítás bizonyítása? komolyan?

amúgy meg melyik vallás istenének létét vagy nem létét kellene bizonyítania az ateistáknak
picit sok a vallás és megszámlálhatatlan istent és természetfölötti lényt találtak ki már az emberek a maguk félrevezetésére
már nem létező vallások isteneivel mi a szitu? azokat kell-e bizonyítani? vagy kell-e cáfolni? vagy az, hogy már senki nem él, aki hinne bennük, az elég arra, hogy futni hagyjuk őket?

buddhizmus szempontjából nagyon is érdekes az istenségek és természetfölötti lények kérdése, ugyanis a buddhizmus tele van ilyenekkel
egyes buddhisták ezt nem reklámozzák, mert így akarják fogyaszthatóvá tenni a buddhizmust az ateista nyugatiaknak
de akinek van esze az átlát a szitán
a buddhisták elutasítják egy teremtő, örökkévaló, mindenható isten létét... na bumm, attól még hisznek sok más baromságban

plusz a sok vérivó és egyéb istenség, lény, démonok, pokol, reinkarnáció, nirvána, megvilágosodás, karma és más ködös, nyakatekert, gyerekes butaságok

a buddhizmus nem hisz a teremtő, mindenható, örökkévaló istenben, ettől még nem lesz logikus, racionális filozófia, csak egy monoteista vallásokhoz képest másként perverz vallás

_Toto_ 2014.08.21. 12:18:17

Ajj ajj ajj, mennyi sok általánosítás egymás hegyén-hátán... Ez ilyen az olyan, amaz meg amolyan.

A hivatkozott "poplámáról" Ole Nydahl-ról pedig talán annyit, hogy az egyik legrégibb és mai napig egyik legnagyobb tibeti buddhista vonal, a Karma Kagyü vonal gyökérlámája a 17. Karmapa, valamint az ő lámái, rinpocséi is nagyon nagy tiszteletben tartják. Rendszeresen részt vesznek a "popláma" rendezvényein, tanításokat és beavatásokat adnak.

Kérlek mielőtt ilyen cimkéket ragasztasz sokak által tisztelt tanítókra, járj utána alaposabban a tényeknek.

Simply a slave 2014.08.21. 20:02:25

@geriszab: Nahát, ugy apritod az agymosott buddhistákat mint a répát, komolyan vicces, le a kalappal!

Most menjünk át egy ISIS blogra és oszd ki az iszlámot és mókázz kicsit a Mohamed karikatúrákon is, oks? ;)

valterekurc 2014.08.26. 17:03:05

"a Dalai Láma tavaly itt Ladakban elment egy muszlim családhoz vacsorára"
- én tökre nem értem ezeket a vallási vezetőket... a Dalai láma szempontjából kicsit következetlen olyanokkal haverkodni akik csakis a legnagyobb fájdalmak között leölt állatok húsát hajlandóak megenni, a pápa meg a kereszténységet lenéző afrikai menekültek befogadását támogatja...

sjz 2014.09.03. 08:16:16

@Simply a slave: "Most menjünk át egy ISIS blogra és oszd ki az iszlámot és mókázz kicsit a Mohamed karikatúrákon is, oks? ;) "

Érdekes, nem fél attól, hogy Ole leatomozza, de vajon mit kezdene egy rá vonatkozó, kellemes tartalmú fatwával?

sjz 2014.09.03. 08:43:29

@geriszab:

Látom megtaláltad a wikipédia ateizmusra vonatkozó részét, de értelmezni már nem tudtad.
Most keress rá kicsit például Niels Bohr és társai munkásságára, bár a kvantummechanika és környéke már túlságosan leterhelné azt a tudós agyadat, pedig nem olyan újdonság, mint azt a legtöbb magadfajta gondolja, feltéve, ha hallott róla egyáltalán.
Ha kicsit is nyitottabb lennél, fogtad volna, amit a buddhizmus és a tudomány viszonyáról írtam.

Kár minden szóért, neked várnod kell még legalább 2500 évet.
Tudod mit mond a tudomány, a törvények akkor is vonatkoznak rád, ha nem ismered, vagy nem hiszed el őket. :)
Kiugorhatsz az ablakon azzal a felkiáltással, hogy tudok repülni, de úgy fogsz fejjel beleállni a betonba, mint a földközéppontú világkép.
Hacsak a kedvedért Széles "nagyonszéles" Gábor ki nem kapcsolja a gravitációt.

Hidd el, nekem tök mindegy mit gondolsz, ateistáskodj nyugodtan, még az sem zavar különösképpen, ha azt osztogatod, amiből neked is kevés van (tudod, itt most az észre gondoltam).

A világegyetem egyik legfontosabb titkára és megoldására meg koelhózni, végképp mérhetetlen butaságra vall.
Tudod, ha egy bizonyos szinten álló embernek elmesélik az univerzum legfontosabb összefüggéseit, szemtől szemben állva, az anyanyelvén, akkor sem fogja megérteni, mert egy másik dimenzióban/univerzumban él.
Például 42.
Ez nem személyes, és nem bántás, nem vagyunk egyformák, neked is megvan a saját feladatot.
Alkalmad is lesz a fejlődésre.
Haladj tovább.
süti beállítások módosítása