HTML

Fő támogató

quantis.jpg

Csoma szobája

Nyugat-Tibet majdnem 6000 kilométerre van Budapesttől, de mégis köze van Magyarországhoz. Itt, egy Zangla nevű faluban élt Kőrösi Csoma Sándor, amikor kalandos körülmények közt a tibeti-angol szótárán dolgozott. A Himalája mélyén álló egykori erőd majd 100 évig elfeledve állt, míg hat éve néhány fiatal magyar építész nekiállt, hogy felújítsa. Szerzőnk egy nyarat és egy kemény telet töltött már a vidéken. Idén azért megy ki, hogy kiderüljön, sikerül-e a magyar önkénteseknek befejezni a munkát, vagy győz a havazás, földcsuszamlás, és a helyiek kényelmes munkatempója.

IndaFotó képek

Friss topikok

Linkblog

Van még egy cél: tibeti gyerekeket nevelni üvegházban

2014.07.15. 11:39 Földes András

Az egykori királyi palota felújítása mellett az Irimiás Balázs építész vezette csoport egy praktikusabb terven is dolgozik: napfűtéses iskolát épít Zangla falu gyerekeinek. 

Három éve, a téli látogatásunk alatt vettük észre, hogy a tanítás a zord körülmények közt sem szünetel, annak ellenére sem, hogy hivatalosan ekkor szénszünetet tartanak a régióban. A többnyire írástudatlan falusiak megható kezdeményezése, hogy pénzt adtak össze, amiből tanárokat fizetnek, és így télen is taníttathatják gyerekeiket. Mivel az állami építésű, betonból készült iskolaépület a téli körülmények közt használhatatlan, a függőfolyosókon, nejlonlapok segítségével alakítottak ki természetes fűtésű tantermeket. Ha nem tudja elképzelni, mit jelent ez, nézze meg az akkor készült posztot, remek fotókkal.

A falusiak gerilla iskolája adta az ötletet, hogy természetes anyagok felhasználásával építsünk egy passzív fűtésű épületet. Ebben napenergia fűtése mellett tanulhatnak a tibeti nebulók. 

Ez az épület is idén készülhet el. De nem csak az építkezésről számolunk be: Elgyaloglunk a környező falvakba, ahol már épültek ilyen passzív fűtésű iskolák, és megkérdezzük a gyerekeket, megérte-e a munka, vagy inkább szánkóznának telente a tanítás helyett.

komment

A bejegyzés trackback címe:

https://csoma.blog.hu/api/trackback/id/tr226510333
süti beállítások módosítása