HTML

Fő támogató

quantis.jpg

Csoma szobája

Nyugat-Tibet majdnem 6000 kilométerre van Budapesttől, de mégis köze van Magyarországhoz. Itt, egy Zangla nevű faluban élt Kőrösi Csoma Sándor, amikor kalandos körülmények közt a tibeti-angol szótárán dolgozott. A Himalája mélyén álló egykori erőd majd 100 évig elfeledve állt, míg hat éve néhány fiatal magyar építész nekiállt, hogy felújítsa. Szerzőnk egy nyarat és egy kemény telet töltött már a vidéken. Idén azért megy ki, hogy kiderüljön, sikerül-e a magyar önkénteseknek befejezni a munkát, vagy győz a havazás, földcsuszamlás, és a helyiek kényelmes munkatempója.

IndaFotó képek

Friss topikok

Linkblog

Pánik és eksztázis a barlangban

2011.02.14. 08:54 Földes András

Egyértelmű volt, hogy a túlélés a gyorsaságunktól függ. Szonam és Lacok az egész napos gyaloglás után megállt a jégfolyás egy jeltelen pontján, és jelezte, itt éjszakázunk. Értetlenségünket látva a sziklafalra mutattak, amelynek alsó részén egy tágas kőfülke sötétlett. Alkonyodott, amikor hátizsákjainkat ledobáltuk a barlangban, érezhető volt, hogy esik a hőmérséklet. Cselekedni kell.
 

dalai lamer: sdcsedar01 123Lerohantam vízért a jég széléhez, Balázs és Tibor közben beindították a főzőket. Miközben főtt a tea és a zacskós tésztához a víz, újabb rétegeket húztunk magunkra szélálló pulóverekből, speciális vízelvezető anyagokból és gyapjúból. "Még azelőtt el kell készülnünk, hogy kritkus pontra zuhan a hőmérséklet" - mondta egy Michelin bábu az én hangomon, és magára erőltetett még egy pehelykabátot is.

Kiterítettük hőszigetelő matracainkat, amelyek láttán egy Nasa-mérnök is csettintett volna, majd nekiláttunk elkortyolni a forró teát. Ekkor néztünk fel először az összehangolt cselekvéssorból, vezetőink ugyanis nem kértek teát. Igyuk meg nyugodtan, ők előbb tüzet raknak. Csak kóstolót fogadtak el a makaróninkból, inkább békésen teáztak, míg mi kanalaztuk a bolognait.

"Szeretnénk majd a rízsből, amit csinálnak?" - kérdezték, amire mi ingattuk a fejünket, hogy köszönjük, de energiadús vacsoránk után képtelenek lennénk. A túlélés biztos tudatában hanyatlottam a pehely hálózsákomba, ahonnan bizarr kép tárult a szemem elé.

Mintha szervezési problémák miatt véletlen két különböző film forgatását szervezték volna ugyanarra a helyszínre. Az egyikben űrfelszerelésnek tűnő eszközökkel, UV-narancs színű ruházatban, aerodinamikus kivitelű kütyükkel küzdött néhány bátor fiatal a téli Himalája extrém körülményei közepette. A másikban két barátságos parasztember ült kirándulós hálózsákjaikon egy takaros szalonnasütő tűz mellett, és miközben ismeretlen helyről gyűjtött fákat pakoltak a bugyogó edény alá, nelkiláttak csirkét aprítani.

dalai lamer: sdcsedar01 118

Ekkorra már kiolvadtunk mi is. Nyilvánvaló volt, hogy régióban uralkodó alacsony páratartalmú hidegben mímusz 15 fokban még simán pólót cserél az ember, és kesztyű nélkül fogja a leveses kanalat is. Balázs egyedül a csirke megjelenése felett nem tudott napirendre térni. "Nem rízst akartatok főzni?" "Persze, de az csak csirkével finom" - mondták, mintha az ő filmjük élelmes székelyekről szólt volna.
 
Enni már képtelenek voltunk, de azért lassan a mi forgatókönyvünk kapcsolódott az övékkel. A pehelyhálózsákjaink kályhaként kezdtek fűteni, és a biztonságos melegből figyeltük, ahogy a szemközti, négy-ötezer méteres csúcsok beleolvadnak az acélkék éjszakába, és az égen megjelenik az az előadás, amit a Planetárium csak ünnepnapokon tűz a műsorára.
 

dalai lamer: sdP1050662

Mi a jég dörrenésszerű hangjait firtattuk, ők pedig az után érdeklődtek, hogy idén nyáron is jön-e a falujukba, az erődfelújításra a barátságos, nagymellű, szőke önkénteslány.

17 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://csoma.blog.hu/api/trackback/id/tr962659645

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

harcsabajuszos 2011.02.14. 09:33:23

Tetszik ez a reality show, de hogy kerülnek fel ide a hírek egy kommunikációs hálózattal lefedetlen völgyből?

_tx_ 2011.02.14. 09:43:24

Folyt. köv. = a folytatást követeljük :)

jan 2011.02.14. 09:48:58

Azt nem értettem soha, hogy miből finanszíroznak az emberek egy ilyen túrát.

Félév fizetés nélküli szabit ki kell venni, gondolom, + útiköltség + extrém felszerelés.

Vagy 10 évig spórol az ember, és aztán fél évet túrázik?

Chaoyang · http://xiongyali.blog.hu 2011.02.14. 09:52:47

@jan: Szponzorokat szereznek? Fogalmam sincs.

En nem sokara Tibetbe megyek, ott is cudar ido tud lenni, de azert nem ennyire. Plane tavasszal. Egybekent ha mar Kinaban vagy akkor olcso. A vonategy nevetseges aron van a szallodak is olcsok. (Meg Shanghaiban es Pekingben is olcsok a lexus szallok Europahoz kepest. nem hogy ott a vilagvegen) Kaja mindenutt olcso. Szoval ket harom het kevesebbe kerul mint nektel lemenni a Balatonra :)

Chaoyang · http://xiongyali.blog.hu 2011.02.14. 09:55:00

@Chaoyang: Soory, LUXUS szallodak. 4 csillagtol felfele. Napi 30 euro egy nagyon modern es makulatlan 4 csillagos szalloda a nagyvarosokban. Tibetben alacsonyabb szinvonaluak, gondolom meg olcsobb. Nem is foglalok, csak megyek, a szallas csak penz kerdese.

Chaoyang · http://xiongyali.blog.hu 2011.02.14. 09:57:48

"mondta egy Michelin bábu az én hangomon" :DDDDD

2011.02.14. 09:58:36

Minden tiszteletem a tiétek, én is szívesen lennék ott:) Olyan naivnak tűntök az emberekkel és a környezettel kapcsolatban:)

Csokis · http://csokis.blog.hu 2011.02.14. 10:00:47

@jan: Még a nyolcvanas években találkoztam egy francia patikus sráccal, aki X (talán 10) évig gyűjtögette a szabadságát meg a pénzét, hogy egyszer végig gyalogolhasson Európán. Márciusban indult a Pireneusokból, és augusztus végén érkezett Pestre. Közben itt-ott megállt farmokon, egy-két hetet dolgozott, nem is feltétlen a pénzért, hanem a szocializációért. Nálunk is lehúzott három-négy napot valahol a Bükkben egy akkori, korai "mezőgazdasági vállalkozónál".

gyz 2011.02.14. 10:02:58

@jan: szerintem őket szponzorálták. A felszerelést biztos a job oldalon szereplő márkák forgalmazóitól kapták.

A leírásban szereplő Balázs (Irimiás) meg már évek óta Zanglában dolgozik, ő vezeti a felújítási melót.

vegyesfehér 2011.02.14. 10:03:49

Nem gyenge túra. Nekem Mongóliába eljutni az álmom, ill.a selyemút mentén végigmenni. Mondjuk én ezt a hegymászós gyalogmódszert nem vállalnám be. Inkább eldöcögnék a transzszibériai expresszel és az ablakból nézném a befagyott Bajkál tavat.
A hideggel kapcsolatban nekem nyugat-szibériai élményeim vannak mínusz 20 és 40 közti intervallumon (egyszer mutatóba -53). Való igaz, hogy az a száraz hideg teljesen más, mint nálunk az akár plussz 1-2 fokos párás ködös szutyok. Szibériai lány az ismeretségből férjhez jött Magyarországra és közölte, hogy ő bizony itt fázik télen :O)))

TemplarOmega (törölt) 2011.02.14. 10:48:19

Értem én, hogy nagykaland... de minek?

Amúgy meg ha nyitottabbak lennétek a helyiekkel, akkor nem úgy járnátok, mint a hülyegyerek a Tüskevárban.

borso 2011.02.14. 12:26:39

a szőke nagymellű önkéntes lánnyal én is ellenék pár napig! :-)))

DieHappy · http://local.blog.hu 2011.02.14. 12:51:09

@Oreg:
Nem teljesen lefedetlen:
articles.cnn.com/2010-10-28/tech/everest.mobile_1_3g-base-station-mobile-network?_s=PM:TECH

Valszeg van 1-2 lathato csucson torony, igy ha jo az ido akkor van kapcsolat is.

OftF 2011.02.14. 13:02:52

Tényleg, ez most történik, és műholdra lövitek fel a cikkeket, vagy már haza is jöttetek, és be van készítve a napi adag? :)

Nagykócsag 2011.02.14. 15:24:40

@OftF: Az utóbbi.
"Annak ellenére, hogy utunkon nem hogy a civilizációval, de még netkávézókkal sem fogunk találkozni, blogunk olvasói minden nap követhetik kalandjainkat a blog.hu és a tibeti lámák együttműködésében kifejlesztett time-shift-blogging system alkalmazásának köszönhetően."
csoma.blog.hu/2011/02/10/mit_csinalnak_a_tibetiek_ha_tenyleg_hideg_van#more2651030

Joejszaka 2011.02.15. 11:39:21

Csak annyit tudok mondani, hogy kibaszottul irigy vagyok! :)))

Nagyon jó kis blog, remek útleírás.

kbellfan · http://rkbc.blog.hu 2011.02.17. 14:40:48

mi az hogy minek. inkabb erre koltsem a penzem mint plazmatv-re.. En mennek (sot megyek is). Transziberia tura mar megvolt, Del Azsia szinten. India-Nepal-Bhutan-Tibet tura meg nem mar nagyon kellene. Egyebkent nem olyan horribilis osszeg ha mar ott vagy. A repjegy mondjuk Indiaba kijohet 120-150eFt-bol ha meg ottvagy... Sok ismerosom jart arra egyik aztmondta 25 eurobol egy honapig elvolt Indiaban pl. (najo nem szalloda). Ha hajlando vagy a szallodan sporolni egyalatalan nem kerulnek az ehhez hasonlo turak olyan sokba.
süti beállítások módosítása