HTML

Fő támogató

quantis.jpg

Csoma szobája

Nyugat-Tibet majdnem 6000 kilométerre van Budapesttől, de mégis köze van Magyarországhoz. Itt, egy Zangla nevű faluban élt Kőrösi Csoma Sándor, amikor kalandos körülmények közt a tibeti-angol szótárán dolgozott. A Himalája mélyén álló egykori erőd majd 100 évig elfeledve állt, míg hat éve néhány fiatal magyar építész nekiállt, hogy felújítsa. Szerzőnk egy nyarat és egy kemény telet töltött már a vidéken. Idén azért megy ki, hogy kiderüljön, sikerül-e a magyar önkénteseknek befejezni a munkát, vagy győz a havazás, földcsuszamlás, és a helyiek kényelmes munkatempója.

IndaFotó képek

Friss topikok

Linkblog

Trópusi viszonyok a Himalájában

2011.02.11. 10:13 Földes András

 Amikor húsz óra utazás, majd félnapos ájult alvás után kiléptünk a Himalája közepi Leh utcáira, rögtön elfelejtettük küldetésünk nemes céljait. Hogy egy befagyott folyó jegén akartunk elgyalogolni Kőrösi Csoma egykori lakhelyére, megismerve a tibetiek évszázados vándorlási technikáit. Majd 11. századi freskókat kutatunk fel egy távoli, elhagyott erőd mellett.

dalai lamer: saIMG 7668

Nézzen még képeket a turistátlanított Lehről >>>
 
A két éve megismert himalájai város kizökkentett minket. Köze sem volt egy átlagos Indiana Jones-helyszínhez, ahol a környező falvakból érkezett tibetiek, zajos indiaiak, nyugati hippik és szafariöltözékes kalandturisták gázolnak a brutális teherautók és dzsippek füstjében. A kristálytiszta levegőt egyedül egy szemétből rakott tűz kesernyés füstje oldotta, körülötte néhány vastag takarókba burkolózott tibeti állt, néhányan lézengtek még  a délutáni félhomályban. A széles főutca üzletei mind zárva, és úgy festett, egy pesszimista közeljövős scifi forgatásába keveredtünk, ahol a forgatókönyv szerint pár emberen kívül csak csapzott kutyák és szamarak hordái élték túl a rejtélyes kataklizmát. 
 

dalai lamer: sP1060126

A helyzet reggelre annyit javult, hogy a hely a szikárzó éles fényben sokkal hasonlóbb vált a téli Balatonhoz, azzal a különbséggel, hogy kevesebb volt a tó, Badacsony viszont tízszeres méretű volt, nem beszélve a többi hegyről.
 
A téli Balaton egyébként remek hely, ha az ember történetesen egy emós kamasz hangulatában szeretne bóklászni a kietlen utcákon. Ez az életérzés ugyanakkor a legkevésbé sem alkalmas arra, hogy téli túrákra készüljünk fel, például azért, mert egyik szemünkbe mindig belelóg a hajunk, és így még kevesebbet látunk a boltok szűkös kínálatából.

dalai lamer: saIMG 7794

 További képekért kattintson ide >>>
 
Igyekeztünk inkább olyan gyakorlatiasak lenni, mint a Tokio Hotel (link) menedzserei, és kiszámolni: ha egy ember egy nap alatt egy zacskós makarónit eszik meg 20 fok külső hőmérsékleten, akkor három ember 10 nap alatt mínusz 30 fokban hány zacskós makarónit eszik?
 
Fejtörést okoz a szükséges ruhák összeválogatása is. Az időjáráselőrejlzések ugyanis Jack London regényeket idéztek fel bennünk a levegőben megfagyó köpéssel és vastag medvebundákkal. Amikor kiszálltunk a repülőgépből, akkor viszont minusz 10-15 fok körüli hőmérséklet fogadott minket, ami a levegő nagyon alacsony páratartalmának köszönhetően olyan érzetet keltett, mint a Körúton a mínusz három. Ez a hőmérséklet persze egész más benyomást kelt, ha nem csak az utcán, de a szállodai szobánkban is uralkodik. A tibetieket ugyanis mintha még nem szembesítették volna a ténnyel, hogy náluk télen nem éppen goai a klíma.

dalai lamer: saIMG 7783

 Talán azt gondolják, a nyáron hemzsegő hippik télre is maradnak, ha házaikat tropikus jellegzetességek alapján építik. Banánlevélből rakott tetőt ugyan nem láttunk, de az épületeket, köztük kis szobánkét is, szimpla ablakokkal szerelték fel, fűtésről viszont nem gondoskodnak.
 
Ennek megfelelően a legtöbb helyen ideiglenesen elhelyezett, gázpalackos fűtőtestekkel fogyasztják el a 3600 méteres magasságon amúgy is ritka oxigént, mellesleg 4-5 fokos hőmérsekletemelkedést produkálva. Soraim a város egyetlen, központi fűtéssel ellátott hoteljében íródnak. A hőmérséklet csak valamivel van fagypont felett, mivel fűtés reggel 6-10-ig, és délután 6-11-ig van. Ami még mindig jobb, mint az áramhelyzet, amely civilizációs vívmány csak este elérhető.

dalai lamer: saP1060102

Itt nézhet még képeket>>>

13 komment · 1 trackback

A bejegyzés trackback címe:

https://csoma.blog.hu/api/trackback/id/tr242653330

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Magyarország: a százezer tó országa 2011.02.11. 11:32:19

Amikor e sorok íródnak, nagyjából 300 ezer hektárt borít belvíz Magyarországon. Ennek a hat Budapestnyi területnek körülbelül a fele termőföld. Százmilliókat költünk a védekezésre, s hogy mekkora kár keletkezett vagyonban és terményben, az majd csak a ...

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

gyz 2011.02.11. 11:00:46

látszik vmi nyoma a nyári pusztulásnak?

TemplarOmega (törölt) 2011.02.11. 11:29:28

Gondoltam, hogy fűtés az nem lesz.
Dugjatok szalmát vagy összegyürt ujságpaírt a ruhák rétegei közé.
Egyetek Zsírt, szükség lesz rá.

drDankó · http://sportization.blogspot.com/ 2011.02.11. 12:13:15

nagyon szórakoztató ez a blog, mostanában az abszolút kedvenc!

Mikrobi 2011.02.11. 12:17:31

dugjatok szalmát, vagy összegyűrt újságpapírt a padló rései közé és gyújtsátok meg.

j311 2011.02.11. 13:02:07

A blog jó. Tetszik. :)

@Mikrobi: Akkor már egyszerűbb ha lelocsolja magát benzinnel és magára gyújt. :D

anyahajókabinajtóhajtogató 2011.02.11. 16:33:34

Nézzetek be hazafelé Ojmjakonba , most - 58 fok van:)
Jó a blog!

nexialista · http://nexialista.blog.hu 2011.02.11. 17:24:52

az a yakgyapjú nagyon meleg ám, javaslom használni ruhák rétegei közt

www.konyvline.hu · http://konyvline.hu 2011.02.11. 17:42:35

Minden tiszteletem a tibetieké ! Nem lehet egyszerű azon a holdbéli tájon élni. Elviselhetetlen hidegben, egy jakszarral fűtött kályha mellett gubbasztani egész évben.

www.konyvline.hu · http://konyvline.hu 2011.02.11. 17:51:51

Kezet foghatnának az eszkimókkal :)

pisilofiu 2011.02.12. 03:05:50

Jelenleg Budapest-Brüsszel távolságra vagyok Csoma szobájától, Bhután fővárosában, Thimphuban. Nagyon érdekes a blogotok, látni a hasonlóságokat két közeli Himalája kultúra között. Pl. sós tejes tea.

Irtam is rólatok és Csomáról a blogomban www.volunteeringinbhutan.blogspot.com

Izgalommal követem, hogy mit csináltok!

baphomet 2011.02.12. 14:26:39

Hát igen, én is jártam ott kétszer, de mint a hippik, nyáron. Legutóbb tavaly, pont az iszaplavina előtt.
süti beállítások módosítása