HTML

Fő támogató

quantis.jpg

Csoma szobája

Nyugat-Tibet majdnem 6000 kilométerre van Budapesttől, de mégis köze van Magyarországhoz. Itt, egy Zangla nevű faluban élt Kőrösi Csoma Sándor, amikor kalandos körülmények közt a tibeti-angol szótárán dolgozott. A Himalája mélyén álló egykori erőd majd 100 évig elfeledve állt, míg hat éve néhány fiatal magyar építész nekiállt, hogy felújítsa. Szerzőnk egy nyarat és egy kemény telet töltött már a vidéken. Idén azért megy ki, hogy kiderüljön, sikerül-e a magyar önkénteseknek befejezni a munkát, vagy győz a havazás, földcsuszamlás, és a helyiek kényelmes munkatempója.

IndaFotó képek

Friss topikok

Linkblog

King Kong magasodik India fővárosa fölé

2008.09.02. 06:00 Földes András

Az indiaiak csodás tulajdonsága, hogy képesek a dolgokat a maguk konkrétságában kezelni. Így például elfogadhatónak tartják elvarázsolt kastéllyá alakítani a templomaikat, végül is aki mesét akar, miért ne kaphatná meg a maga teljességében?

Erre persze csak akkor döbbentem rá, amikor Kőrösi Csoma felfedező szellemének jegyében közelebb merészkedtem a magasvasút fölé tornyosuló, nagyjából 20 méter magas majomhoz, hogy tüzetesebb vizsgálat után kiderüljön, hogy valójában egy templom.

A templom főhajója, nevezzük így, a két lábon álló, narancssárga, koronás majomistenség volt, akit a hinduk Hanumánként emlegetnek. A majom kezeit úgy tartotta, mintha látcsövet szorítana a melléhez, hogy aztán bármikor a szeméhez emelhesse azt. Hogy mit akar megfigyelni a Delhi fölé magasodó King Kong, azt a szürrealitás ezen fokán felesleges firtatni, úgyhogy adjuk át magunkat az élménynek, ahogy a szerző is tette.

A majom lábaival két levágott fejen tapodott, amelyek nyitott szája egyúttal bejáratként is szolgált. Vidám családok sodródtak be a vad álkapcsok közé, pont olyan módon, mint akik nem templomba, hanem vidámparkba érkeztek. És a templom mindent meg is tett, hogy ne csalódjanak.

A Hanumán-templom belülről kis járatok és termek labirintusa volt. Az alacsony, fülledt, füstölőillatú járatokban visongva, nevetve botorkáltak a hívők, hogy a termekbe érve kiegyenesedjenek, és átszellemült imába kezdjenek a levágott fejeket lengető szentek előtt.

A vidám közönségtől sikerült megtudnom, hogy az esti nyüzsgés Krisna születésnapja miatt van, de arra már nem kaptam választ, hogy ezt miért nem egy Visnu-templomban ünneplik, akinek reinkarnációja Krisna, miközben Hanumán köztudottan Síva haverja.

De ez talán nem is baj, mert így is remekül szórakoztam, amihez nyilván hozzájárult, hogy egy olyan majomba jutottam, ami valójában templom, és nem pedig egy templomba, amiről később kiderül, hogy majom. 

(További képekhez kattintson!)
 

4 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://csoma.blog.hu/api/trackback/id/tr22642894

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

blogíró · http://agyvihar.blog.hu/ 2008.09.02. 11:05:21

Az első képen a magas szobor ebből a szögből egyáltalán nem látszik majomnak.

abdul 2008.09.02. 11:40:02

Ha nem kapsz választ valamire, akkor jobb, ha nem kezdesz el olyan dolgokon gondolkodni, amihez nem értesz.

négerbirka 2008.09.02. 11:47:58

nagytudású abdul! akkor legalább te világosítsd meg az elménket! lécci!

OftF 2008.09.02. 11:55:05

kistudású oftf-ként csak google varázslóhoz fordulhattam, aki közölte gyarlóságommal, hogy

"Legend goes that Hanuman is one of the three people to have heard the Gita from Lord Sri Krishna himself, the other two being Arjuna and Sanjaya."

esetleg ezért?
süti beállítások módosítása