HTML

Fő támogató

quantis.jpg

Csoma szobája

Nyugat-Tibet majdnem 6000 kilométerre van Budapesttől, de mégis köze van Magyarországhoz. Itt, egy Zangla nevű faluban élt Kőrösi Csoma Sándor, amikor kalandos körülmények közt a tibeti-angol szótárán dolgozott. A Himalája mélyén álló egykori erőd majd 100 évig elfeledve állt, míg hat éve néhány fiatal magyar építész nekiállt, hogy felújítsa. Szerzőnk egy nyarat és egy kemény telet töltött már a vidéken. Idén azért megy ki, hogy kiderüljön, sikerül-e a magyar önkénteseknek befejezni a munkát, vagy győz a havazás, földcsuszamlás, és a helyiek kényelmes munkatempója.

IndaFotó képek

Friss topikok

Linkblog

Búvárruha nélkül a befagyott folyón

2011.02.12. 09:38 Földes András

 Nem bíztunk a vezetőinkben. Leginkább nélkülük indultunk volna el, hármasban, már persze ha tudjuk, hol kezdődik a folyó, milyen vastag rajta a jég, hol szokás éjszakázni, és mi a bevett módszer akkor, amikor az ember nyakig merül a jeges vízbe. Úgyhogy alkudozni kezdtünk a 10 napos túra áráról, noha világos volt, hogy nem vezetőink fognak megmenteni minket a fagyhaláltól. Végül is két jóravaló tibeti parasztemberről volt szó, akik a túra végpontjáról, Zangla falucskából gyalogoltak elénk a kihalt városba. 

Egyetlen reményem, hogy azért ők maguk is idejutottak valahogy a jégen, hamar szertefoszlott. 
 

dalai lamer: aIMG 7679

Minden kapható egy extrém jégtúrához

"Ice good?" - kérdeztem a környéken oly kedvelt gyarmati angolsággal, amire Szonam, az ács és Lacok, a falusi mindenes egyszerre bólogatott: "Ice very good." High tech bakancsainkat látva elismerően bólogattak. "Nagyon meleg." "Jó lesz a túrára?" "Nagyon jó." A közös bevásárlásnál ők maguk ugyanakkor fekete gumicsizmákban jelentek meg, amikről csak mellékesen derült ki, hogy a jégtúra elengedhetetlen felszerelései. A jégen néhol átbukik a folyó, és akár kilométereket is kell gázolni a fagyos jégkásában, mesélték, amikor arról áradoztam, hogy milyen remek lesz napokig sétálgatni a türkizkék jégen.

Az utolsó pillanatban felszerelkeztünk tehát három fröccsöntött gumicsizmával, amely a fülszöveg szerint tökéletes komfortot biztosít majd a lábaknak, továbbá First Time in India.
 

dalai lamer: acsedar01 019

"És a térdig érő vízben meddig kell gyalogolni?" - kérdeztük közvetlen az indulás előtt, új csizmáinkat tuszkolva amúgy is feszesre tömött hátizsákjainkba. "Not too much. De néha túl mély a víz." - hangzott az enigmatikus válasz. Döbbenten néztünk. Épp elkezdtem volna magas fejhangon ordítani, amikor egy belső hang arra intett, bölcsebb, ha csupán eltorzult arccal sziszegem: "Mi az, hogy túl mély a víz?!"

Idegtépő barkochbázást követően világossá vált, hogy a gumicsizma remek találmány, de még annál is feleslegesebb, mert egyes helyeken combig kell merülnünk a jeges folyóba. Mindezt mínusz húsz fokban. Búvárruha vásárlására azonban a helyi viszonyok közt nem volt lehetőségünk.

dalai lamer: acsedar01 073

Irimiás Balázs, Gulyás Tibor és Lacok első méterei a jégen
 
Az indulás előtti este barátságos csevegéséből pedig még kihámoztuk azt a nem mellékes információt, hogy a hátizsákokat nem is a hátunkon kell vinni. A helyiek kis szánkókon vonszolják maguk után a felszerelésüket, nyilván a kedvezőbb súlyelosztás végett. Szánkót venni ugyanakkor nem lehet, azt csak a falusiak használják, amikor a világtól elszigetelt otthonaikból berándulnak Lehbe. Ők pedig összeütik maguknak a szánkót otthon, és nem készítenek belőle eladásra, a telente rendszertelenül felbukkanó néhány európainak.
 
Láttam magam, amint derékig egy lékben állok, lábamat a fagypont alatti vízzel töltött gumicsizmák húzzák lefelé, testemet a hátizsák súlya nehezíti, vezetőink pedig könnyed mozgással siklanak el mellettem hetyke kis szánkóikkal. A belső hang ezúttal azt sugallta, ne kezdjek térdre rogyva zokogni. Ehelyett inkább elvékonyodó hangon könyörögtem: végül is asztalosok volnának, csináljanak nekünk három szánkót reggelre. Úgy is lett.
 

dalai lamer: acsedar01 035

A szerzőnek nem jutott szánkó
 
Reggel megjentek a szállásunkon két szánkóval. Hogy miért nem készítettek egy lendülettel hármat, sosem derült ki. De nem volt vesztegetnin való időnk. Odakinn vakító napsütés és metsző hideg tombolt, úgyhogy egy dzsipbe halmoztuk fejenként harminc kilónyi felszerelésünket, és elindultunk oda, ahol a Zanszkar folyó kék és az Indus barna vize találkozik, hogy aztán párhuzamosan folyjanak kilométereken át, tudomást sem véve arról, hogy innentől egyetlen medren, sőt, egyetlen néven kell osztozniuk.
 

dalai lamer: acsedar01 063

A Zanszkár jegére lépve még megkérdeztük: "De ugye a jég nem szakad be?", majd páni félelem lett úrrá rajtunk, amikor vezetőink magabiztosan kijelentették: "Ugyan, dehogy, a jég nem szakad be."
 

dalai lamer: acsedar01 017

Gulyás Tibor operatőr az égre néz

12 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://csoma.blog.hu/api/trackback/id/tr972655435

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

b p 2011.02.12. 12:31:34

Vége? A legizgalmasabb résznél?

Kuku 2011.02.12. 13:06:00

Persze hogy vége.
Beszakadtak. :(

Füles 60 2011.02.12. 13:10:09

Nem baj Adrás, azért vagy te tökös srác, hogy ne keljen szánkót használnod.

baphomet 2011.02.12. 14:53:41

úristen, ez brutál

Rókakígyó 2011.02.12. 19:42:50

demost tényleg mér van vége?

lyzyke 2011.02.12. 20:32:13

Nagyon jó!! Várom a folytatást..Végre egy normális emberekből álló társaság..akik nyitottak..értelmesek.
vakmerők.
Vajon láma kolostorokba bemennek?,

vitalis06 2011.02.12. 22:33:43

Éppen tegnap volt valamelyik adón egy film. Arrólszólt, ahogy a falvakból évente leviszik a gyerkeket a városba iskolába. ugyanezen az úton (legalábbis kanyon, folyó, jég a két oldalán, csomagok szánkón.) Néha fel kell kapaszkodni a falra, ha nem jó a jég. Ha kásás a gyerekeket a hátukra vették. Az út 5 napos volt, barlangokban aludtak éjszakánként. A gyerekek 5-10 évesek voltak és végigmentek.

AttiM 2011.02.13. 00:49:58

Tetszik, de túl rövid darabkákban érkezik! Éppen csak megjelenik a feszültség, és már vége is.
süti beállítások módosítása