HTML

Fő támogató

quantis.jpg

Csoma szobája

Nyugat-Tibet majdnem 6000 kilométerre van Budapesttől, de mégis köze van Magyarországhoz. Itt, egy Zangla nevű faluban élt Kőrösi Csoma Sándor, amikor kalandos körülmények közt a tibeti-angol szótárán dolgozott. A Himalája mélyén álló egykori erőd majd 100 évig elfeledve állt, míg hat éve néhány fiatal magyar építész nekiállt, hogy felújítsa. Szerzőnk egy nyarat és egy kemény telet töltött már a vidéken. Idén azért megy ki, hogy kiderüljön, sikerül-e a magyar önkénteseknek befejezni a munkát, vagy győz a havazás, földcsuszamlás, és a helyiek kényelmes munkatempója.

IndaFotó képek

Friss topikok

Linkblog

Miért kell megmenteni Csoma egykori, himalájai házát?

2014.07.15. 13:22 Földes András

Egy építészekből és önkéntesekből álló csapat 2008 nyarától dolgozik Csoma zanglai lakóhelyének helyreállításán. A zanglai erőd jelentőségét az adja, hogy Kőrösi Csoma az itt töltött 16 aszketikus hónapja alatt fektette le munkáságának alapjait (Olvasson Kőrösi Csoma kalandjairól bővebben itt!). Az erőd, amely a zanglai király tulajdonában van azóta is, zarándokhelyévé vált a környékre látogató magyar utazónak. Baktay Ervin volt az első, aki felkereste Csoma zanglai szobáját, és az amúgy jeltelen szoba ajtófélfájába véste emlékeztetőül: Csoma’s room.

Az alapjaiban kőből, egyébként pedig vályogtéglából rakott erőd a XVI.-XVII. században épült. Állapota az utóbbi évtizedekben romlott le, köszönhetően a klímaváltozás okozta egyre gyakoribb esőzéseknek. Tibet alapvetően ugyanis sivatagiasan száraz vidék, a csapadék jelentős része már a Himalája első láncainál lehullik, így a belső területekre eddig szinte nem jutott eső.

A tradicionális tibeti épületek nem úgy épültek, hogy bírják a csapadékot, így az erőd falain az utóbbi idők időjárás-változásai miatt repedések jelentek meg, és a szerkezeti elemek is romlásnak indultak. Az egyébként japánban tanuló építész, Irimiás Balázs vezette csapat célja, hogy rendbe hozza és a jövőnek megőrizze a pusztulásnak indult épületet. A munkákat helyi mesteremberek segítségével, és a Kulturális Örökségvédelmi Szakszolgálat (KÖSZ) felügyelete alatt végzik.

Az épületben helyezik el azt a mobilszobrot, amelyet a Kitchen Budapest technológiai és művészeti kutatólabor készített. Az imamalomra emlékeztető szerkezet a világhírű magyar találmány, az üvegbeton, továbbá LED-ek segítségével egy végtelenbe gyalogló vándor animációját rajzolja ki az elektormosságtól és egyéb technikai vívmányoktól elzárt erődben. (Tudjon meg a mobil szoborról többet itt!)

A csapat évi 2-3 hónapot dolgozik a helyszínen, az októbertől beköszöntő tél ugyanis több mint fél évre lehetetlenné teszi a munkát.

A csoport egyelőre magántámogatásból fedezi a kiadásait, a résztvevők pedig saját maguk fizetik kinn tartózkodásuk költéségét. Ön is támogathatja a renoválást, ha jelképes vályogtégla vásárlásával.

Egy vályogtégla 10ezer forint, aminek készítésekor a támogató nevét a vályogtéglára írják.
A gerendajegy 25ezer forint. Ezért a gerendába belefaragják a támogató nevét.
Támogatható egy zanglai diák egyéves tanulása is, 50ezer forintért.

A vályogtégláról, a faragott gerendáról, illetve a támogatott diákról a támogató fotót kap.

Támogatás banki átutalással az Angkor Alapítvány számlájára: MKB: 10300002-20379304-00003285, a megjegyzés rovatba kérjük írja: Csoma tégla, és a név, amit fel szeretne tüntetni a vályogtéglán, vagy Csoma gerenda, és a név, amit bele szeretne faragtatni, illetve Csoma diák.

Az adományról visszaigazolást kap, ezért kérik, hogy az átutalás után adatait (Név, email-cím, lakcím, telefonszám, felajánlott összeg) juttassa el a: csomasroom@gmail.com címre.

Egyedi támogatási felajánlását szintén a csomasroom@gmail.com címen várják.

 

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://csoma.blog.hu/api/trackback/id/tr77641254

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása