HTML

Fő támogató

quantis.jpg

Csoma szobája

Nyugat-Tibet majdnem 6000 kilométerre van Budapesttől, de mégis köze van Magyarországhoz. Itt, egy Zangla nevű faluban élt Kőrösi Csoma Sándor, amikor kalandos körülmények közt a tibeti-angol szótárán dolgozott. A Himalája mélyén álló egykori erőd majd 100 évig elfeledve állt, míg hat éve néhány fiatal magyar építész nekiállt, hogy felújítsa. Szerzőnk egy nyarat és egy kemény telet töltött már a vidéken. Idén azért megy ki, hogy kiderüljön, sikerül-e a magyar önkénteseknek befejezni a munkát, vagy győz a havazás, földcsuszamlás, és a helyiek kényelmes munkatempója.

IndaFotó képek

Friss topikok

Linkblog

Tudjuk, mit csinálnak a tibetiek télen

2011.02.18. 16:30 Földes András

Gyorsan megkaptam a választ a blogindító kérdésemre, ahhoz képest, hogy három napig gyalogoltam a befagyott Zanszkar folyó jegén, két repülőutat is megtettem, előtte pedig napokig készültünk és csomagoltunk otthon. Mindezt azért, mert nem tudtam elképzelni: mit csinálnak az emberek a Himalája mélyén, egy olyan helyen, ahol nincs áram, folyóvíz, gáz és főleg internet. 
 
dalai lamer: sacsedar01 277
 
Fél nappal azután, hogy megérkeztünk végcélunkhoz, az apró Zanga faluba, már tudtam a megoldást. Semmit.
 
Míg Zangla nyáron aratóktól, cséplőktől, különböző dolgokat cipelő emberektől mozgalmas (a mozgalmasat itt azonban ne úgy gondoljuk, ahogy mondjuk a Sziget az), télen a falu olyan üres, mint egy veszternfilmben. Szamarak, kecskék és jakok bóklásznak a néptelen utcákon. És mit csinálnak eközben a zanglai lakosok? Üldögélnek.
 

dalai lamer: saP1050680

Kattintás után nézzen körül egy tibeti faluban >>>
 
Napközben a déli házfalak népszerűek, ahol hátukat a meleg falnak vetve ülnek, és beszélgetnek, fonalat sodornak, de még inkább az imamalmukat pörgetik. A sápatag nap eltűnésével ugyanez folytatódik, csak a házak egyetlen fűtött szobájában, a kályha körül. Az ugyan nem igaz, hogy nincs áram, mert a napelemek révén minden szobában pislákol néhány órát egy energiatakarékos izzó, de ez csak annyit emel a komforton, hogy jobban látszik a szobák puritán berendezése.
 
dalai lamer: saIMG 9147
 
A puritán esetünkben egyébként nem szegényeset jelent. A fűtött szoba berendezése inkább barátságos. A padlót és a falakat szőnyegek borítják, a falak vidám színűre festve, a körben álló kis asztalok oldalán zöld és vörös sárkányok görbítik a farkukat. A házakban ugyanakkor nincs egyetlen olyan tárgy sem, leszámítva a gazdagságot szimbolizáló rézedények sorát, amelynek ne lenne valamilyen egészen konkrét funkciója. Lábasok, szekrények, kések, teáskanna, fogó, sapka, vajköpülő, termosz, gázpalack. Ezeket a dolgokat látom, ahogy körülnézek vendéglátóm, Szonam fűtött szobájában.
 
Érthetetlen módon nincsenek viszont a szabadidő eltöltésétésére szolgáló eszközeik. Nem hogy tévé vagy számítógép, de olyan eszközök sem, amik a minimális elektromosság mellett is élvezhetők: sem könyvek, sem újságok, sem rádió. És még egy, ami nyilván azonnali UNICEF beavatkozást igényel: a két gyereknek egyáltalán nem voltak játékaik. Egy rongyos Thomas, a gőzmozdony, annyi sem.
 
dalai lamer: saIMG 9019
 

Dobja el carvingléceit, és nézze meg, hogyan csinálhat locsolócsőből sílécet!  >>>

Semmiképpen nem szeretném a lám a természethez közeli népek mennyivel egyszerűbben élnek kezdetű dal húrjait pengetni, de tény, hogy mindeközben egyik gyerek sem tűnt a játéktalanságtól frusztrált roncsnak. Vagy ugyanúgy ültek, piszmogtak és társalkodtak a kályha körül, mint a szüleik. Vagy kimentek, és házilag tákolt szánkóikon, és locsolócsőből készült síléceiken csúszkáltak a havas dombon, vidám kacagásuk messzire szállt a mínusz 20 fokban. (Ezt érdemes megnéznie a fotókra kattintva, mert leírva úgy sem hinné el.) 

De a felnőttek sem fetrengtek a porban az unalomtól. "Télen két dolgot lehet csinálni: csangot inni és gyereket csinálni" - mondták a férfiak egy este, az előbbi tevékenység, az árpasör fogyasztása közben. Ha lehetne választani, én ugyanakkor az utóbbira voksoltam volna, már csak azért is, mert a csang pudvás kenyér szaga és élesztős íze számomra inkább hátráltatta az idő kellemes eltöltését.
 
dalai lamer: saIMG 8987
 
A helyi szólás nem tért ki az étkezésre. Meglepetésünkre a tél nem a szűkölködés időszaka. Először úgy tűnt, házigazdánk elvesztette a nyári látogatásunknál használt Egyszerű vegetáriánus ételek tibetieknek című szakácskönyvét, viszont valahonnan előkerült a Húsételek reggelire, ebédre és vacsorára címmel megjelent kötet. Aztán kiderült, az intenzív húsfogyasztás oka, hogy elektromosság híján nem tudják elrakni télire a zöldségeket, ide pedig csak a korábbi posztokban ismertetett módon, a folyó jegén lehetne szállítani. 
 
Míg azonban nyáron, éppen a hűtő hiánya miatt állatot sem igen vágnak, hiszen a hús úgyis megromlana, ebben az időben a levágott jakot, birkát csak ki kell akasztani a szomszédos, már nem fűtött szobába, és gond nélkül eszegethet belőle a család hetekig. Így tehát ettünk remek jak steaket, jak momót, birka pörköltet és jakhúslevest naponta többször.
 

A tibetiek ezen túl még társalkodni szeretnek, ami úgy tűnt, izgalmasabb számukra, mint nálunk a Való Világ összes kúrós és veszekedős jelenete. 

dalai lamer: sacsedar01 381

További üldögélés a kattintás után

A zanglaiaknak szerencsére nem kell mindörökre ezen tragikus viszonyok közt tengetniük életüket. A falu kapott az indiai kormánytól egy remek dizelgenerátort, és ha jövőre megérkezik a rendszeres üzemanyagellátmány, lesz áram, tévé, hűtő és videójáték. Sőt, nyáron felépül a mobilátjátszó-torony, úgyhogy vége az átkozott elszigeteltségnek. A csangot iszogató férfiak már nagyon várják mindkettőt, mert onnantól sokkal kényelmesebb lesz az életük. 

dalai lamer: saP1050756

 

34 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://csoma.blog.hu/api/trackback/id/tr432670827

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Rókakígyó 2011.02.18. 19:24:00

remek cikk, remek képekkel.

DieHappy · http://local.blog.hu 2011.02.18. 19:52:06

Zanga vagy Zangla a falu neve? Mindkettot olvasani :) Jok a kepek nagyon, jo kis idotoltes es uldogeles lehetett!

Varbaro 2011.02.18. 20:37:46

szvasz, beüt oda is az áram (videójáték, tévé szenny) és onnantól elromlik az életük :I .

Dirk Montgomery 2011.02.18. 20:41:59

Jobb lenne nekik a civilizáció nélkül, csak még nem tudják.
A cikk és a képek is nagyon rendben vannak, remek! Köszönöm, végre kicsit mosolyogtam!

Anti Anyag (törölt) 2011.02.18. 21:33:52

@Dirk Montgomery: Amikor 30 éve a (nyugat) németeknél voltam, (nagyon liberális beállítottságú fiatalok) megkérdezték, hogy van e nálunk videó. Mondtam, hogy nekem is van. Mit nézek rajta? Akció és pornófilmeket. (Akkoriban főleg csak az volt, de a kábelTV-n is főleg kínai kung-fu ment).

Na erre ugyanígy elkezdtek szörnyülködni, hogy megrontja a magyarokat a civilizáció. Elég érdekes fogalmaik voltak Magyarországról, pld. azt hitték, hogy ismeretlen a fürdőszoba, kábel TV és a színes TV, mert ők a holland határnál csak a kommunistaellenes reklámokat látták, abban meg főleg cigányputrikat mutogattak.

]{udarauszkasz 2011.02.18. 21:44:28

hat most a holland hatarnal elegge semmibe nezik a keleteuropaiakat

balkon-úr 2011.02.18. 23:02:01

Azért ez nem semmi, figyeltétek! Talán a második képen egy eredeti Magyar még az "Aluminiumgyár" által gyártott kuktafazék van az asztalon, vagy polcon. Ennyit a világhírről, büszkék lehetünk!

nexialista · http://nexialista.blog.hu 2011.02.19. 00:02:06

kis ünneprontás: a remek dízelgenerátorral megkapják a zajt, légszennyezést és a gázolajfüggőséget...

]{udarauszkasz 2011.02.19. 00:06:19

a harmadik kepen a szonyegen pedig egy tipikus amerikai kulvaros stilizalt abrazolasa lathato.
Igy igazza le az erosebb (de nem fejlettebb) kultura a gyengebbet.

]{udarauszkasz 2011.02.19. 00:10:19

en mondjuk a napelemre szavaznek...

szorokin · http://quauaua.tumblr.com 2011.02.19. 01:18:46

jó tudósítás.
jó képek.

grat !

▒▒▒▒▒▒▒▒▒▒▒ 2011.02.19. 07:10:29

Jó sok UV sugárzást kaphatnak a leégett arcokból meg a ráncos öregekből következtetve. Gondolom a nap süt szinte mindig, nem?

repecs 2011.02.19. 08:25:00

@wmiki: mindent kivéve a husokat

2011.02.19. 08:31:30

NEm mondhatjuk innen messziről meg a tutit. Számunkra, akik zajos büdös túlcivilizált és geek környezetben élünk és vágyunk a békére csendre, talán érdekes lehet az ő mostani életük.
Ne feledjük azonban, hogy a technikai civilizációs ugrást nem lehet kihagyni. Ők, akik "lejjebb" vannak a technikai civilizációban hozzánk képest, nekik meg kell lépniük ezt a mobiltelefonos lépést. Aztán amikor tönkretettek minden hagyományos kultúrát, emberi kapcsolatot és olyan gyökerek lettek mint mi, akkor megint kezdenek vágyni majd egy egyszerű életre, mint tesszük ezt mi most.
Szóval szerintem a lépcsőfokokat mindenkinek meg kell tenni, átugrani nem nagyon lehet.

Lilla11 2011.02.19. 08:55:03

Vajon a gyerekek mikor járnak iskolába?
Engem érdekelt volna.Különben nagyon jó cikknek tartom.

fábaszorult 2011.02.19. 09:40:37

@Kulics: Nem kell sok idő és eltűnik az őszinte mosoly az arcokról... :-(

udeisz 2011.02.19. 10:29:38

Szerintem ők a saját életmódjukat utálják és irigylik a miénket.Mi meg forditva.Aki városon él, falusi életmódra vágyik, a falusi meg városira.Mind a kettönek vannak előnyei és hátrányai.
Még annyit kedves városi értelmiségiek,hogy egy ilyen cíkket és valódi egzotikumot sokkal olcsóbban össze lehet hozni.Nem kell Tibetbe menni,tessék hazai cigányputrikat meglátogatni.
Azt meg illene tudni,hogy mit csinál egy faluközösség télen,minden falusi tudja.

sanche · http://elakadasjelzo.blog.hu/ 2011.02.19. 10:37:17

@Anti Anyag: Egy másik blogban, itt:
cities.blog.hu/2011/02/13/hegyivasut_eszak_koreabol#c12605385
pont én is egy ilyen élményt mondtam, mikor Olaszországba utaztak ismerőseim.

Szerintem a szocialista-kommunista országokban jobban ráláttak a világra, mint a szabad nyugaton. Azért itt a többség csorgatta a nyálát a klassz nyugati dolgokra, ugyanakkor nagyon illúziók sem voltak. És a politkai gépezet küldte a hazugságokat,. de egy átlag ember itt, Hofival a fülében azért mindig sejtette, hogy mikor jön a hazugság.
Nyugaton meg mivel azt hiszik/hitték/, hogy Ők a szuperszabadok és demokrácia és hú, nem méltóztatnak észrevenni, hogy mennyire kimossák a fejüket. Ezt a mi bőrünkön egyenesen tapasztaltuk... ennek ellenére, most már mi is szuper demokratikus és szabadok vagyunk..egyből be is szűkült a világ. Átlag ember lenézi az arabokat, az ázsiaiakat és ostoba tévhiteket terjesztenek, illetve fogadnak el.

vitorlázó 2011.02.19. 11:22:18

A fotós háttérről, a tehcnikáról, az eszközökről nem meséltek valamit?
A "más személvel látott világ" csodálatos virtuális túrákra tudja kalauzolni a nézőt, ha a képek és a szöveg szinkronban van és ilyen jó...
Csak dícséretet érdemelhet...
Érdekesek lennének még Irimiás Balázs építész szemszögből olvasható hozzáfűzései...

2011.02.19. 13:25:24

@vitorlázó: igen, a fotók külön dicséretet érdemelnek, nagyon jól elkapott pillanatok, jól szerkesztett, szép fotók.

2011.02.19. 13:30:35

@fábaszorult: kb 3 évente járok Indiába és ez idő alatt is döbbenetes változás megy végbe ott is. Agymosott technikai civilizáció épül ki, óriási energiaigénnyel, felesleges vágyakat ébresztve az emberekben csak azért, hogy megvegyék a nyugati szemetet. Delhi és Agra között óriási plázák épülnek amelyet totál szétverik a hagyományos kultúrájukat. De ők MOST erre vágynak. Nem lehet kielégítetlen hagyni a mesterségesen felszított vágyakat, mert akkor egy 1 milliárdos piacot hagynának ki a multik.

fábaszorult 2011.02.19. 13:47:45

Igen. A fenntartható fejlődésnek nevezett pénzhajhászás bármilyen társadalmat magával ragadhat ill. tönkretehet. Csak remélni lehet, hogy velük nem ez történik.

fábaszorult 2011.02.19. 18:25:03

Lehet. A most ott táborozó magyaroknak kellene őket felkészíteni, mire számíthatnak. Persze a „mi” technológiai civilizációnk gyors és fájdalommentes átvételére nincs recept.

wmiki · http://kigondoltam.blog.hu/2014/07/20/stephen_hawking_538 2011.02.19. 18:36:40

@fábaszorult: pont hogy őket nem kell felkészíteni, ők túlélik

de mi lesz velünk, akik nem szoktunk hozzá ilyen nélkülözéshez?

brlv24 2011.02.20. 10:40:26

@wmiki: Hat te biztos hamar meghalsz majd, mert nem vagy mindenevo:)

adhuvbeigiqe upiugtqeőoqőoqqe 2011.02.23. 10:16:24

Fasza kis poszt, jó képekkel. Hajrá!

monerd2 2011.02.25. 23:23:09

marhaság ez az általánosítgatás, én nem vágyok "egyszerűbb" életre.

Peter Makra 2014.08.03. 16:51:46

A halász épp hazatért a csónakján, amikor találkozott egy piackutató szakemberrel, aki éppen arrafelé dolgozott. A piackutató megkérdezte a halásztól, hogy miért jött haza olyan korán.
A halász erre azt felelte, hogy tovább is maradhatott volna, de elég halat fogott ahhoz, hogy gondoskodjon a családjáról.
- ...és egyébként mivel tölti a szabadidejét? - kérdezte a szakember.
- ...például játszom a gyerekeimmel. Amikor nagy a forróság, lepihenünk. Este együtt vacsorázunk. Összejövünk a barátainkkal, és zenélünk egy kicsit - felelte a halász.
A piackutató közbevágott: - Nézze, nekem egyetemi diplomám van, és tanultam ezekről a dolgokról. Segíteni akarok magának. Hosszabb ideig kellene halásznia! Akkor több pénzt keresne, hamarosan egy nagyobb csónakot tudna vásárolni, és nem kellene hozzá sok idő, máris szert tudna tenni egy több csónakból álló vonóhálós flottára.
- És azután? - kérdezte a halász.
- Azután ahelyett, hogy viszonteladókon keresztül árulná a halait, közvetlenül a konzervgyárnak tudná eladni, amit fogott, vagy beindítana egy saját halfeldolgozó üzemet. Akkor el tudna innen menni, Párizsba, New Yorkba, és onnan irányítaná a vállalkozást. Még azt is fontolóra vehetné, hogy bevezesse a tőzsdére az üzletét, és akkor már milliókat kereshetne.
- Mennyi idő alatt tudnám ezt elérni? - érdeklődött a halász.
- Úgy 15-20 év alatt - válaszolta a piackutató.
- És azután?
- Akkor kezdene érdekessé válni az élet! - magyarázta a szakember - nyugdíjba vonulhatna. Otthagyhatná a városi rohanó életformát, és egy távol eső kis kedves faluba költözhetne.
- És azután mi lenne? - kérdezte a halász.
- Akkor volna ideje halászgatni, játszani az unokáival, a nagy forróság idején lepihenni, együtt vacsorázni a barátaival, zenélgetni egy kicsit... :-D
süti beállítások módosítása