HTML

Fő támogató

quantis.jpg

Csoma szobája

Nyugat-Tibet majdnem 6000 kilométerre van Budapesttől, de mégis köze van Magyarországhoz. Itt, egy Zangla nevű faluban élt Kőrösi Csoma Sándor, amikor kalandos körülmények közt a tibeti-angol szótárán dolgozott. A Himalája mélyén álló egykori erőd majd 100 évig elfeledve állt, míg hat éve néhány fiatal magyar építész nekiállt, hogy felújítsa. Szerzőnk egy nyarat és egy kemény telet töltött már a vidéken. Idén azért megy ki, hogy kiderüljön, sikerül-e a magyar önkénteseknek befejezni a munkát, vagy győz a havazás, földcsuszamlás, és a helyiek kényelmes munkatempója.

IndaFotó képek

Friss topikok

Linkblog

Berlusconi a jégen

2011.02.13. 09:42 Földes András

Amikor az ember először lép egy himalájai folyó jegére, nem tud másra gondolni, mint hogy négy méter mély és jéghideg folyó rohan a talpai alatt. Különösen, hogy a jég koránt sem a korcsolyapályáról vagy a téli Balatonról ismert tömör és kemény dolog. Ropogott, kattogott  és nyekergett minden lépésem alatt. 
 

dalai lamer: sbcsedar01 169"Nem kell félni, ez csak a felső réteg, alatta kezdődik a vastag jég." "Ezek a csíkok mind egy hét hízást jelentenek" - mutattak az erezett felszínre. Hamar kiderült, hogy a két ács úgy ismeri ki magát a befagyott Zanszkáron, mint én a Körúton. Tudom, mikor lehet még átszaladni a piroson, és melyik megálló felé induljak el, ha a távolban már látszik a villamos.

A ladaiaknak egyébként valóban azt jelentette a folyó, mint nekem a Körút. Leszámítva, hogy nehezen elképzelhető, az Oktogon és környéke bárkinek is olyan felszabadító élményt okozzon, mint nekünk az, amikor a meredekfalú kanyonban kanyargó folyón gyalogoltunk, felettünk a téglavörös, okker és mélyzöld sziklafalakkal.

Ahogy pedig a türkizkék folyó rohant néhány méterre a lábainktól, nagyjából olyan érzés, mint sétálgatni egy kifejlett tigris közelében, amiről mondták, hogy nem kell félni, általában nem támad. 
 
Néhány hasonlat a jégre
 

dalai lamer: sbcsedar01 215

Ha az ember napi 8 órát gyalogol egy folyó jegén, egyetlen dologgal tudja szórakoztatni magát. A jeget figyeli. Zenét hallgatni sajnos nem lehet, mert figyelni kell a jég roppanásaira. Lehet persze nézelődni, mert a kanyon falai elképesztő sziklaformációkat produkálnak, az utat pedig időnként kőből rakott, és az imazászló-árudák sikeres üzletmenetéről árulkodó buddhista szentélyek szegélyezik, sőt, állítólag hóleopárdok is ólálkodnak a környéken. 
 
A nézelődés azonban szükségszerűen azzal végződik, hogy a lábak kicsúsznak a látványtól eltelt utazó alól, és végül ennek is jégtanulmányozás lesz a vége.
Utunk első órájában kiderült, hogy a jégnek olyan formációi és változatai vannak, amilyenek létéről Közép-Európában fogalmunk sem lehet. Létezik a tömör típus, ami olyan, mintha Berlusconi muranói üvegből készült dohányzóasztala lenne, amelyet olyan vastagra öntöttek, hogy akár 6-8 tinikurva is balesetmentesen tudjon táncolni rajta egyszerre.
 

dalai lamer: sbcsedar01 209

 Máshol kilométereket borít a csilingelő jégkristály, ami viszont olyan, mintha a fenti asztalon titokban táncolt volna a testes takarítónő is. Az egyik kanyar után pedig az az érzésem támadt, hogy a tibeti istenek titkos hűtőszekrényébe csúsztam be. A felszínt a viszkireklámokban népszerű, élektől és hullámzó oldalaktól izgalmas formájú jégkockák borították. És bár a belül hajladozó fények és árnyékok andalító hatással voltak rám, mégis kényelmetlen érzéssel töltött el, hogy a jégkockák mérete alapján mindannyian elfértünk volna a pohárban, szánjainkkal együtt.
 
A legjobban a pannacotta tetejére emlékeztető tejfehér, finoman hullámos jégfelszín tetszett, a gyorsan haladni pedig azon a porózus, borsókás felszínű jégen lehetett, amit a mélyhűtő belsejéből ismerhetünk, amikor kánikula idején bedugjuk a fejünket kicsit szemlélődni.
 
Bőrpárnák az éjszakában
 
A jégnek egyébként van még egy, európai utazó számára láthatatlan tulajdonsága, amely jelzi, hogy nem biztonságos. Bár egyes részeken minden lépésünket visszhangos roppanások követték, bokáig szakadtunk a felszín alá, de tibeti vezetőink legyintettek, hogy nyugodtan menjünk csak tovább. Más helyeken viszont kristálytiszta buborékokat láttunk a tömör jégbe fagyva, mintha valami giccses levélnehezéken jártunk volna, mégis, már távolról integettek nekünk, hogy kerüljük el a zónát.
 

dalai lamer: sbcsedar01 214

És nem azért, mert azon a szakaszon mindig rossz a jég. Valami, számunkra észrevehetetlen jelre gyanakodtunk. A folyó jege ugyanis állandóan változik. Éjszaka, amikor egy barlangban feküdtünk, magasan a folyó felett, hallottuk, ahogy a hatalmas tömegű jég mocorog, ropog, dübörög, mintha valaki keményre tömött bőrpárnákat dobálna a felszínre. De persze szó sem volt ilyesmiről.
 

dalai lamer: sbcsedar01 129

11 komment · 1 trackback

A bejegyzés trackback címe:

https://csoma.blog.hu/api/trackback/id/tr602657344

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Örökre bebetonozta magát Berlusconi 2011.02.13. 13:47:47

Frissítjük polgártársaink számára nélkülözhetetlen külföldi híreinket: az olasz média-, sport- és ingatlancézár, egyben miniszterelnök Silvio Berlusconi minden eddiginél továbbment a korlátlan hatalomgyakorlás tekintetében, és a kora délutáni órák sorá...

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

FD&C Red No. 40 (törölt) 2011.02.13. 13:51:16

Szuper hely lehet!! Örülök nektek!!!

Üdv: Tibi a panelból

☉ ☾ 2011.02.13. 18:48:00

"a kanyon falai elképesztő sziklaformációkat produkálnak" - komolyan nem tudom még mainapság sem, hogy ottjártamkor nálam ez hallucináció volt, vagy ezek a sziklafalak tényleg ilyen ábrákkal vannak tele.

atpijkamo_ · http://www.deciki.blog.hu/ 2011.02.13. 20:16:46

Hol a címben beígért Berlusconi???

Orcsány_Virenc 2011.02.13. 20:52:33

@atpijkamo: "Létezik a tömör típus, ami olyan, mintha Berlusconi muranói üvegből készült dohányzóasztala lenne, amelyet olyan vastagra öntöttek, hogy akár 6-8 tinikurva is balesetmentesen tudjon táncolni rajta egyszerre."
Elolvastad a cikket?

atpijkamo_ · http://www.deciki.blog.hu/ 2011.02.13. 20:57:45

@Orcsány_Virenc: Szövegértési nehézséged van? Berlusconi nem egyenlő a Berlusconi muranói üvegből készült dohányzóasztalával. Az egyik egy politikus, a másik egy bútorarab.

Szoktak művészeti alkotásokat az alkotójukkal egyeztetni, de az asztalát nem Berlusconi készítette. A cím egy politikust igér a jégen. Sima átverés.

Rá Dios 2011.02.14. 07:29:25

Öregszem?
Már nem kívánkozom oda, de még élvezem a gyönyörű leírását a jeges csodának.

Rá Dios 2011.02.14. 07:30:28

@atpijkamo:
Berlusconi? A jég alatt. Vagyis az asztal alatt. Vagyis közvetve a mázsás takarítónő alatt. Vagy hol...

OftF 2011.02.14. 13:01:41

@atpijkamo: Nekem valahogy nem volt hiányérzetem.

atpijkamo_ · http://www.deciki.blog.hu/ 2011.02.14. 14:02:54

@OftF: Ha X-et igér a cím, és a cikk Y-ról szól, akkor neked nincs hiányérzeted? Akkor neked minden úgyis tökmindegy.
süti beállítások módosítása