HTML

Fő támogató

quantis.jpg

Csoma szobája

Nyugat-Tibet majdnem 6000 kilométerre van Budapesttől, de mégis köze van Magyarországhoz. Itt, egy Zangla nevű faluban élt Kőrösi Csoma Sándor, amikor kalandos körülmények közt a tibeti-angol szótárán dolgozott. A Himalája mélyén álló egykori erőd majd 100 évig elfeledve állt, míg hat éve néhány fiatal magyar építész nekiállt, hogy felújítsa. Szerzőnk egy nyarat és egy kemény telet töltött már a vidéken. Idén azért megy ki, hogy kiderüljön, sikerül-e a magyar önkénteseknek befejezni a munkát, vagy győz a havazás, földcsuszamlás, és a helyiek kényelmes munkatempója.

IndaFotó képek

Friss topikok

Linkblog

Mission completed

2008.09.09. 06:56 Földes András

Amikor a négy magyarral körülálltuk a dzsipet, a klasszikus dramaturgia szerint le kellett volna peregnie a fejemben az elmúlt hetek megpróbáltatásainak és kalandjainak. A tikkasztó várakozásnak Delhi város szmogjában, az elkeseredett bolyongásnak a légiszállítás hangárjaiban, az elromlott repülõgép miatti bizonytalanságnak a reptéren, aztán ahogy elõször dobogtatta meg a szívem Leh város 3500 méteres magassága, és a német pékség croissant-ja. Majd a 20 órás dzsipezésre kellett volna gondolnom, keresztül a Himaláján, a Nun és Kun 7000 méteres csúcsai alatt. És persze a történelmi gyõzelemre a taxis maffia felett.



De ehelyett arra koncentráltam, hogy ne az utolsó pillanatban, a tetõcsomagtartóról leemelve törjön össze a szállítmány. A csapat, Irimiás Balázs, Nagy Olga, Barcza Gergo és a francia Samin Etienne segítségével a földre helyeztük a csomagot, az autó eltûnt, ott maradtunk a széles tibeti tájban, és ekkor hirtelen bevillant, hogy ezért a pillanatért utaztam ilyen messzire. Éreztem a nap melegét az arcomon, a száraz szél port kergetett a lábaim körül, és épp arra készültem, hogy tekintetemet a horizontra emeljem, amikor észrevettem, hogy valamivel közelebb honfitársaim vadul integetnek. Mint kiderült, innen még fel kell cipelni a ládát egy meredek, köves ösvényen a falu fölé magasodó erõdhöz.

 


Az erõdnél azonban már semmi sem szabott gátat az érzelmeknek. Eszembe jutott, hogy 1991-ben egyhetes gyaloglással jutottam el ide. A faluból senki nem tudta, hogy ki az Kõrösi Csoma, és csak sokadik próbálkozásra irányított az erõdhöz egy tibeti asszony. Az omladozó épületnél sem utalt arra semmi, hogy jó helyen járok. Egy félig befalazott kõajtón bemászva jutottam el a szobába, ahol egy földön heverõ kõtáblába vésett felirat tette végül biztossá: ebben az épületben húzott le nehéz másfél évet az elsõ tibeti-angol szótárat készítõ magyar utazó.

Most könnyebb volt a helyzetem, mert az egy hónapja itt dolgozó srácok rögtön bevezettek a legfelsõ emelet szobájába, amelynek ajtaján ott díszeleg Baktay Ervin 1928-ban vésett felirata: Csoma’s room.

A szobáról, az erõd történetérõl és a felújításról késõbb számolunk be. Most ugyanis alig várjuk, hogy kinyissuk a dobozt, és megtekintsük, hogy vajon egy halom fémhulladékkal vágtunk keresztül a fél világon, vagy mégis sikerült sértetlenül a helyszínre szállítani a Csoma emlékére készített mobilszobrot.

A kalapos király

A dobozban patinás rendben és épségben sorakoztak a mûanyagba és papírba ágyazott alkatrészek, és az összeszerelés során nyilvánvalóvá vált: a csomagolástechnika rengeteget fejlõdött Csoma óta.



A felállítás helyét a projekt ötletgazdája, Irimiás Balázs jelölte ki. A Csoma kerék a bejárati ajtó mögé, a lépcsõ melletti térbe került, ahol minden látogató számára elérhetõ, és a sötét miatt a LED-es animáció is jobban látszik. (Tudja meg, hogy mi az a Csoma kerék itt >>>)

Az összeszerelés alatt érkezett meg a zanglai király, aki évszázados trónfosztottsága ellenére is a falu köztiszteletben álló lakója. Ezért, és mert az erõd még mindig az õ tulajdona, Balázs hosszasan ismertette az imamalomra emlékeztetõ, de a technika fejlett vívmányait is tartalmazó szerkezetet, amire az angolul meglepõen jól beszélõ király élénken bólogatott. Azt végül is nem tudtuk eldönteni, hogy a korona helyett finom, húszas évekbeli kalapot viselõ király valóban értette-e a kerék mûködését, de mindenesetre biztosított minket, hogy a segít a szerkezet hivatalos, lámák általi felavatásában is.

A vidám pillanatok persze nem tartanak örökké. A high tech szobor és az 500 éves épület egymáshoz illesztése ugyanis keserves munka volt. A régi, elhagyott istállóra emlékeztetõ zugból ki kellett lapátolni az egérszar szagú port, hogy a két állványon nyugvó szerkezetnek szilárd alapot találjunk. Az állványok felsõ részét a botokból, fûbõl és agyagból készült födémhez kellett rögzíteni. Majd úgy kellett beállítani az installáció két elemét, a forgó malmot, és a benne villogó LED-ek fényét befogadó, üvegbetonból készült leolvasót, hogy azok teljesen párhuzamosak legyenek és egymástól legfeljebb egy centire álljanak.



A finomhangolást a késõ délután megérkezõ 150 kilométeres szél zavarta meg, ami egérszar szagú porral borított be mindent, míg bõrünk szürke, szánk íze pedig kesernyés nem lett. Behúztuk a hevenyészett deszkaajtót, és zseblámpák fényénél dolgoztunk egy ideig, de aztán beláttuk, nem véletlen, hogy a precíziós munkát jellemzõen steril laboratóriumokban végzik, nem pedig térdig porban állva, pislákoló fényben.

A finomhangolás eredményérõl még beszámolunk, de elõtte meglátogatjuk Kõrösi másik, egynapi járóföldre található kolostorát, a lélegzetállító Phugtalt.


 

4 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://csoma.blog.hu/api/trackback/id/tr89650910

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Lord_Valdez · http://liberatorium.blog.hu/ 2008.09.09. 10:29:21

Megtennéd, hogy készítesz egy rövidke videót a kerékről működés közben? Hadd ne menjek már ki Tibetbe érte :)

Lord_Valdez · http://liberatorium.blog.hu/ 2008.09.09. 10:29:55

Ja, és nagyon gratulálok. Nem semmi teljesítmény volt.

localhero 2008.09.15. 07:55:01

Nah, ez az igazi kultúrális szennyezés! Mi a hájtek, a mosógépdob vagy a ledek...? Kiváncsi vagyok még mielőtt tönkre megy hajítják ki, vagy csak azt várják meg míg a "bolond fehérek" elmennek? LOL
süti beállítások módosítása